Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:52:16

Πάπας Φραγκίσκος κατά Ρωσίας: Βάρβαρα, θηριώδη και απάνθρωπα στρατεύματα

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ο ποντίφικας είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Ο πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά της βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα, ενώ εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Στο κείμενο αυτό ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε τον διαχωρισμό «καλού και κακού» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν είμαι, θα ήταν υπεραπλούστευση να έλεγα κάτι τέτοιο», είπε τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει το θέμα να περιοριστεί απλώς στη διάκριση ανάμεσα «στο καλό και στο κακό».
Δύο μήνες πριν στείλει τον στρατό του ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο ποντίφικας, όπως είπε ο ίδιος, είχε συναντηθεί με έναν επικεφαλής κράτους, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ διακινδύνευε να προκαλέσει αυτό που συνέβη".
«Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε», κατέληξε ο πάπας.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα αν επιθυμούμε την επίλυσή τους», σημείωσε επίσης ο πάπας αναφέροντας ως «έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο την βιομηχανία των όπλων».
«Αληθεύει επίσης ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι θα τελείωναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά υπολόγισαν λάθος. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται για να επιβιώσει και που έχει μια προϊστορία στους αγώνες», είπε ο πάπας.
Ο Φραγκίσκος ευελπιστεί να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline