Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:03:19

ΕΕ: Αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων (βίζα), όπως γνωστοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Αυτή η αναστολή καταργεί την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους, όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ και, ως εκ τούτου, πλέον θα απαιτούνται περισσότερα έγγραφα και χρόνος αναμονής, ενώ και η έκδοσή τους καθίσταται ακριβότερη.

Κίνδυνος για την ασφάλεια
«Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη. Αυτό συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας», σημειώνει ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε σχετικό tweet του.

Η απόφαση ελήφθη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πράγα, όπου ετέθη η πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων, να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.
Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστήριζαν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.

Οι διαφωνίες εντός της ΕΕ
Ουσιαστικά ο τερματισμός των διευκολύνσεων ανοίγει το δρόμο προς την κατεύθυνση της ένταξης της τουριστικής βίζας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και το πότε και αν θα γίνει αυτό, δεν είναι σαφές.
Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους των κρατών μελών αναφορικά με το μέτρο. Η Τσεχία, η οποία είναι από τους... μπροστάρηδες του μέτρου έχοντας σταματήσει μονομερώς να εκδίδει βίζες στους Ρώσους, όπως έχουν κάνει ή έχουν ανακοινώσει πως μελετούν να κάνουν επίσης η Πολωνία, η Εσθονία και ευρύτερα οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία και η Δανία.

Ρήξη της ευρω-οικογένειας
Στο αντίθετο άκρο η Γερμανία, όπως και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, διαφωνούν με ένα συνολικό μπλόκο εκτιμώντας πως παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. και τιμωρεί συνολικά τους Ρώσους πολίτες για τον... πόλεμο του Πούτιν, μεταξύ τους και τους αντιφρονούντες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline