Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  17:26:34

Πιέσεις για αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη

Τα σχέδια των ευρωπαϊκών εταιρειών να αυξήσουν τους μισθούς και να πληρώσουν εφάπαξ μπόνους για να βοηθήσουν το προσωπικό να αντιμετωπίσει τον επικείμενο δριμύ χειμώνα προβληματίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι και ανησυχούν μήπως το επιπλέον κόστος βλάψει τα εταιρικά κέρδη και υπονομεύσει την οικονομία εν συνόλω.

Λόγου χάριν, οι Stellantis και LVMH συγκαταλέγονται στις εταιρείες που προσφέρουν εφάπαξ μπόνους στους περισσότερους υπαλλήλους για να τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς τροφίμων και ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κι ενώ αυτές τις πληρωμές είναι σχετικά εύκολο να τις αφομοιώσουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, διατυπώνεται ένας μεγαλύτερος προβληματισμός για το ότι πολλές εξ αυτών προωθούν διαπραγματεύσεις για ετήσιες αναθεωρήσεις μισθών ή έχουν συμφωνήσει μη προγραμματισμένες αυξήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περισσότεροι όμιλοι λιανεμπορίου τροφίμων αύξησαν τα ωρομίσθια δύο φορές μέσα στο 2022, η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour έκανε αύξηση μισθών και κατέβαλε εφάπαξ επίδομα και η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αντί στις αρχές του 2023. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επίσης καλύτερες αμοιβές, τέτοιες ώστε να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ 10% τον Σεπτέμβριο. Τα ιταλικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις Stellantis, Ferrari, Iveco και CNH Industrial θα ζητήσουν αύξηση μισθού άνω του 8% το 2023 στις συνομιλίες που ξεκινούν την τρέχουσα εβδομάδα.

Ανησυχία επενδυτών ότι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θα επηρεάσουν τα κέρδη των εταιρειών.

Αυτή είναι η συσσώρευση πίεσης στα στελέχη, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τροφίμων, πρώτων υλών και πιστώσεων, αλλά και τη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το κόστος αποστολής αγαθών, καθυστερώντας την ανάκαμψη από την πανδημία. Μέχρι τώρα πολλές εταιρείες διαφορετικών κλάδων έχουν μετακυλίσει το επιπλέον κόστος στο καταναλωτικό κοινό. Η δε προειδοποίηση από την Η&Μ, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ένδυσης στον κόσμο, ότι η ζήτηση μειώνεται, υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιδρούν, θέτοντας εν αμφιβόλω εάν μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν αυτή τη στρατηγική. Ο Χανί Ρεντά, διαχειριστής παγκόσμιου χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην PineBridge Investments, αναμένει ότι η Ευρώπη θα βυθιστεί σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο.

O Στέφαν Εκόλο, αναλυτής σε θέματα στρατηγικής μετοχών παγκόσμιων ομίλων στην Tradition στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αναμένει πως η επερχόμενη περίοδος αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου θα χαρακτηριστεί από προειδοποιήσεις για κέρδη ή χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, πιέζοντας τις μετοχές. «Οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θα πρέπει να είναι επιζήμιες για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, επειδή την ίδια στιγμή εξακολουθούν να επιβαρύνονται με αυξανόμενα κόστη», είπε. Ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 (.STOXX) έχει υποχωρήσει περίπου 20% φέτος, ευρισκόμενος σε τροχιά για τη χειρότερη επίδοσή του από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Το κόστος για τις εταιρείες στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 43,3% το δωδεκάμηνο με λήξη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat, δηλαδή υπερδιπλάσια από τις ΗΠΑ. Περίπου οι μισοί κλάδοι στη Γηραιά Ηπειρο έχουν μειώσει τις προβλέψεις του περιθωρίου κέρδους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Bernstein. Παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες του STOXX 600 αναμένεται να αναφέρουν αύξηση κερδών περίπου 32% το τρίτο τρίμηνο, λόγω των ομίλων κοινής ωφέλειας και ενέργειας που ευνοήθηκαν από την άνοδο στις τιμές καυσίμων, σύμφωνα με τη Refinitiv – χωρίς την ενέργεια, η αύξηση των κερδών θα ήταν 11,8%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline