Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:43:22

Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και λούνα παρκ

Νέος περιορισμός των γυναικών από τον δημόσιο χώρο. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες την πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και λούνα παρκ της Καμπούλ, λίγους μήνες αφότου διέταξαν να γίνεται διαχωρισμός της πρόσβασης ανά φύλο.

Ο νέος κανόνας, που θεσπίστηκε αυτή την εβδομάδα, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο. Τους απαγορεύεται ήδη να ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία και αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα όποτε βγαίνουν από το σπίτι. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια έχουν επίσης κλείσει για πάνω από ένα χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Τους τελευταίους 15 μήνες, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το τακτοποιήσουμε [τον διαχωρισμό των φύλων] και μάλιστα καθορίσαμε τις ημέρες», δήλωσε ο Mohammad Akif Sadeq Mohajir, εκπρόσωπος του υπουργείου για την «πρόληψη των ηθών και την προώθηση της αρετής». «Αλλά και πάλι, σε ορισμένα μέρη. στην πραγματικότητα, πρέπει να πούμε σε πολλά μέρη, οι κανόνες παραβιάστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπήρχε ανάμειξη [ανδρών και γυναικών], δεν τηρήθηκε το χιτζάμπ, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση προς το παρόν».

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση τόσο από τις γυναίκες όσο και από φορείς που εκμεταλλεύονται οικονομικά αυτούς τους δημόσιους χώρους.
«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε ένα μέρος για να διασκεδάζουμε», δήλωσε μια γυναίκα, που ζήτησε να κατονομαστεί ως Wahida. Η δήλωση έγινε καθώς παρακολουθούσε τα παιδιά της να παίζουν σε ένα πάρκο μέσα από το παράθυρο ενός παρακείμενου εστιατορίου.
«Απλώς βαριόμαστε και έχουμε βαρεθεί να είμαστε στο σπίτι όλη μέρα, το μυαλό μας είναι κουρασμένο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο διπλανό τραπέζι, η Raihana, 21 ετών, η οποία σπουδάζει ισλαμικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο, μοιράστηκε επίσης την απογοήτευσή της για την κατάσταση.
«Έχουμε κουραστεί να μένουμε στο σπίτι. Προφανώς, στο ισλάμ επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω και να επισκεπτόμαστε πάρκα. Όταν δεν έχεις καμία ελευθερία στη χώρα σου, τότε τι σημαίνει ακριβώς το να ζεις εδώ;», αναρωτήθηκε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline