Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024  19:36:08

Η παντοδυναμία του καφέ espresso στην αγορά

Σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη καφέ, η κατανάλωση espresso εντός σπιτιού έχει απογειωθεί και ο λόγος είναι οι προσφορές.

Σχεδόν 7 στα 10 προϊόντα espresso πωλούνται με έκπτωση 10-35% στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις περισσότερες και μεγαλύτερες προωθητικές ενέργειες να γίνονται στις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso.

Πρόκειται για τη μόνη κατηγορία καφέ που εμφανίζει αυξητική τάση (+4% σε όγκο) στο λιανεμπόριο.
Η κατηγορία της συμβατής κάψουλας κατέχει μερίδιο 75% στο λιανεμπόριο, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά κάψουλες για κλειστά κυκλώματα τύπου Dolce Gusto ή Iperesrpesso Illy που όμως κινούνται πτωτικά.

Οι συνολικές πωλήσεις σε αξία στο ράφι (με ΕΦΚ και ΦΠΑ) στην κατηγορία της κάψουλας φθάνουν τα 42 εκατ. ευρώ βάσει των μετρήσεων της NielsenIQ (δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη της Lidl) εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso.

Σε όγκο οι κάψουλες espresso αντιστοιχούν σε 750 τόνους συνολικά (530 τόνοι αφορούν τις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso), ενώ στο σπίτι, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις 52 εβδομάδων, πίνουμε περί τους 1.800 τόνους espresso (κάψουλες, αλεσμένο, σπυριά καφέ κ.λπ.).
Αντίστοιχα εκτός σπιτιού η κατανάλωση espresso υπολογίζεται περίπου σε 12.500 – 13.000 τόνους.

Πάντως την πρωτοκαθεδρία στην κατανάλωση εντός σπιτιού συνεχίζει να κατέχει ο ελληνικός καφές, καθώς κατέχει περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα ο στιγμιαίος έχει το 20% του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, ο εσπρέσο συμπεριλαμβανομένης της κάψουλας το 15% και ο φίλτρου το 14%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline