Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023  03:13:21

Πληρώσαμε 705.000 ευρώ για τα ταξίδια Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Τουλάχιστον 705.439 ευρώ από τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη έχει ξοδέψει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να κάνει ταξιδάκια τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, από το 2019, οπότε ανέλαβε τη θέση της.

Το ποσό είναι ασύλληπτο όχι μόνο για τις δυνατότητες του μέσου πολίτη, αλλά ακόμη και γι' αυτές επιτυχημένων επιχειρηματιών.

Στα ταξίδια αυτά απολαμβάνει, φυσικά, την παρέα στενού κύκλου των συνεργατών της, στον οποίο σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνεται και η ειδική σύμβουλός της για θέματα επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα, η οποία προβάλλεται ως αμισθί σύμβουλος. Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς πως τα χρήματα που ξοδεύονται από το δημόσιο ταμείο για να συνοδεύει η κυρία Παναγιωταρέα την υπουργό είναι σημαντικά, ενώ λαμβάνει πάντα και ημερήσια αποζημίωση ύψους 100 ευρώ.
Σποραδικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί σε κάποια από τα κόστη των ταξιδιών της υπουργού. Ωστόσο, το συνολικό μέγεθος του ταξιδιωτικού οργασμού στον οποίο έχει επιδοθεί δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Η κυρία Μενδώνη φαίνεται πως αναφωνεί διαρκώς «La vita è bella (σ.σ.: η ζωή είναι ωραία), χρησιμοποιώντας δημόσια χρήματα για μετακινήσεις των οποίων οι στόχοι πολλές φορές είναι από αόριστοι μέχρι εντελώς ανώφελοι. Επιπλέον, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ημερομηνίες, η υπουργός από τις εκλογές του 2019 και μετά δεν πρέπει να έχει περάσει ιδιαιτέρως την πόρτα του υπουργείου της.

Το πλέον εξωφρενικό, δε, είναι πως από το 2020 μέχρι σήμερα η κυρία Μενδώνη δεσμεύει σταθερά κάθε χρόνο και τελικά σπαταλά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αρκετούς μήνες του χρόνου, για να επισκεφτεί με κάποιους συνεργάτες της όλες τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να μελετήσουν δήθεν την εξέλιξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να επιθεωρήσουν αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, γι' αυτά τα ποσά δεν αναλύονται οι δαπάνες, απλά καταγράφεται το συνολικό ποσό ανά μήνα και αόριστα οι προορισμοί. Πραγματικά απίστευτο (!)

Και ειδικά, σε ό,τι αφορά τα έργα ΕΣΠΑ, η αλήθεια είναι πως:

1. Υπάρχει στο ΥΠΟΑ ειδική υπηρεσία, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, που είναι αρμόδια.
2. Τα περισσότερα από αυτά τα περιφερειακά προγράμματα που τρέχουν και αφορούν τον πολιτισμό αποτελούν έργα και υποέργα με χρηματοδότηση από πόρους των περιφερειών κι όχι αμιγώς του υπουργείου.
3. Παράλληλα με την κυρία Μενδώνη, ταξιδεύει γι' αυτό το θέμα και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού.
4. Τα περισσότερα έργα ΕΣΠΑ που άρχισαν να τρέχουν μετά τις εκλογές του 2019 έχουν μηδενική έως αστεία απορρόφηση, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε εκείνα τα οποία παρέλαβε η κυρία Μενδώνη. Επομένως, ο λόγος για τον οποίο έχει σπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένει αδιευκρίνιστος.
Αξίζει να επισημανθεί και το πληρωμένο ταξίδι της κυρίας Μενδώνη στο Κατάρ. Ας κάνουμε παρέα τον γύρο της Ελλάδας και του κόσμου, έτσι όπως δεν θα τον ζήσουμε ποτέ εμείς, αλλά τον έζησε η υπουργός μας μέσα σε 3,5 χρόνια με τα λεφτά μας!
2019

Ξόδεψε 54.269 ευρώ μέσα στους έξι μήνες του 2019, κατά τους οποίους βρισκόταν στο υπουργείο ως πολιτικός προϊστάμενος, εκ των οποίων τα 43.077,31 για ταξίδια στο εξωτερικό. Η κυρία Μενδώνη ταξίδεψε:
Αρχικά, σε μια σειρά προορισμών στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα: Από 27 έως 28 Ιουλίου στην Ανδρο. Από 3 έως 4 Αυγούστου στην Ικαρία και στους Φούρνους για μία παρουσίαση βιβλίου. Από 10 έως 17 Αυγούστου στην Κέρκυρα. Από 24 έως 25 Αυγούστου στην Υδρα για ένα κονσέρτο. Στις 28 Αυγούστου στην Πάτρα μαζί με την προσωπική της φρουρά για μία έκθεση. Από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη για μία εκδήλωση στο αρχαιολογικό μουσείο και τη ΔΕΘ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 4.467 ευρώ.

Στη Νάπολη, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου, για σκοπό που δεν διευκρινίζεται. Αναφέρεται αόριστα ότι το ταξίδι αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της υπουργού. Για να καλυφθεί το γεγονός του αόριστου σκοπού, στην πράξη έγκρισης διαφημίζεται ότι το Δημόσιο κάλυψε μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής. Το δικό της και της κυρίας Παναγιωταρέα. Κόστος: 360 ευρώ.
Στη Δράμα, από 15 έως 16 Σεπτεμβρίου, και στις 17 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, μέσω Αθηνών, προκειμένου να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.955 ευρώ.

Στη Νέα Υόρκη, από 19 έως 25 Σεπτεμβρίου, για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Επέλεξε business class στο αεροπλάνο. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία έλαβε την ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 14.562 ευρώ.
Στα Χανιά και στο Ηράκλειο Κρήτης, από 4 έως 6 Οκτωβρίου, για γενικές συναντήσεις και τα εγκαίνια ενός μουσείου. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 840 ευρώ.
Στη Ρώμη, από 9 έως 10 Οκτωβρίου, μαζί με την κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία καλύφθηκαν τα πάντα, πλην κόστους διαμονής. Κόστος: 1.240 ευρώ.

Σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Μέτσοβο, Καρδαμύλη και Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, από 18 έως 20 και από 24 έως 28 Οκτωβρίου, για γενικές συναντήσεις με περιφερειακούς παράγοντες και για τα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.600 ευρώ.

Στη Σανγκάη, από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου – China International Import EXPO. Ταξίδεψε και πάλι business class, με κόστος εισιτηρίου στα 4.050 ευρώ. Συμμετείχε η κυρία Παναγιωταρέα, λαμβάνοντας ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 8.700 ευρώ.
Σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Θεσσαλία, από 10 έως 11 Νοεμβρίου και από 14 έως 16 Νοεμβρίου, για άσκοπες συζητήσεις περί ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Στις 9 Νοεμβρίου, δε, έκανε και μία μονοήμερη βόλτα στη Σαλαμίνα. Κόστος: 730 ευρώ.

Στο Παρίσι, από 18 έως 21 Νοεμβρίου και διαδοχικά στις Βρυξέλλες, για τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO και τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ε.Ε. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία δεν είχε ανάγκη μόνο από έξοδα διαμονής. Κόστος: 5.950 ευρώ.
Στο Πεκίνο, από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, για την τρίτη Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Η υπουργός ταξίδεψε για μία ακόμη φορά business class, ενώ κάποιες διανυκτερεύσεις καλύφθηκαν από τη χώρα φιλοξενίας. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 6.881 ευρώ.
Σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, από 5 έως 7 Δεκεμβρίου, για γενικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 740 ευρώ.

Στη Μαδρίτη, από 9 έως 11 Δεκεμβρίου, για τις εκδηλώσεις της 25ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία δεν πληρώσαμε, και πάλι μόνο τα έξοδα διανυκτέρευσης. Κόστος: 5.384 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, από 12 έως 18 Δεκεμβρίου, για γενικές συναντήσεις με φορείς και συζητήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 860 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline