Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:28:19

ΗΠΑ: Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια «σε όλο τον κόσμο»

Οι πτήσεις των μπαλονιών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματούχοι, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Κίνας να συγκεντρώσει στοιχεία για ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Κίνας που αφορά τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια» αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης παρακολούθησης που έχει ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές ικανότητες χωρών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τα μπαλόνια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματούχοι, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Κίνας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα στοιχεία για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις – για τις οποίες ενδιαφέρεται σε μεγαλύτερο βαθμό – καθώς και για παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων χωρών για την περίπτωση διαμάχης ή κλιμάκωσης των εντάσεων.

Τα μπαλόνια αυτά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη με συγκεκριμένα μοτίβα, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Πετούν πιο κοντά στη Γη και παρασύρονται από τα ρεύματα του ανέμου, τα οποία δεν είναι το ίδιο προβλέψιμα για τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας όσο οι προκαθορισμένες τροχιές των δορυφόρων, ενώ μπορούν επίσης να διαφεύγουν των ραντάρ.
Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να αιωρούνται πάνω από περιοχές, ενώ οι δορυφόροι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Οι απλές κάμερες πάνω στα μπαλόνια μπορούν να παράγουν εικόνες που να είναι πιο ευκρινείς σε σχέση με εκείνες που δίνουν οι δορυφόροι, ενώ διαθέτουν και εξοπλισμό παρακολούθησης μπορεί να εντοπίσει σήματα που δεν φτάνουν στο ύψος των δορυφόρων

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του εν λόγω ζητήματος, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν κατανοήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το μέγεθος της κινεζικής επιχείρησης που σχετίζεται με τις πτήσεις των μπαλονιών, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι είχαν υπάρξει και στο παρελθόν τέτοιες εισβολές που είχαν ταξινομηθεί ως «άγνωστα περιστατικά». Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης νέων επιχειρήσεων από κινεζικά μπαλόνια.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά θέασης τέτοιων μπαλονιών στο παρελθόν ήταν σύντομα. Η διέλευση του κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδωσε στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μεγάλο χρονικό διάστημα για να μελετήσουν τις δυνατότητες του εξοπλισμού παρακολούθησης που συνδέονται με αυτό. Αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα σχετικά με το τι μπορούσε να συλλέξει η Κίνα μέσω των μπαλονιών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline