Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:07:58

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, μειώνονται οι εισφορές

Ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί από 770 έως 780 ευρώ, με αντιστάθμισμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στα 770 έως 780 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε αύξηση – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή 7,75%. «Η αύξηση θα είναι γενναία αλλά ρεαλιστική», σύμφωνα με την περιγραφή των αρμοδίων οικονομικών στελεχών της κυβέρνησης, γεγονός που παραπέμπει σε ποσοστά αυξήσεων που κυμαίνονται κοντά – και λίγο υψηλότερα – στις αυξήσεις των συντάξεων.

Ηδη η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού μπαίνει στην τελική ευθεία και ασφαλείς πληροφορίες, προσδιορίζουν το «κατώφλι» της αύξησης γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ -, ενώ η «οροφή» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ.

Οποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο αυτά θέματα ως αλληλένδετα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού κόστους. Σημειώνεται ότι η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Αποστάσεις

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω στις τρεις-τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας.
Στο μεταξύ, τεράστιες αποστάσεις χωρίζουν τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων που έχουν υποβληθεί και θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα διαβούλευσης. Το «άνοιγμα» των προτάσεων ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΕΒ προτείνει 5,5% ενώ στην αντίπερα όχθη η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση περίπου 16% σημειώνοντας ότι «ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία ζητεί το ξεπάγωμα των τριετιών ώστε να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι επιδόματα προϋπηρεσίας (σύμφωνα με τον νόμο θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%), όπως επίσης και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης ώστε να τεθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της εποχικής απασχόλησης.

Οι κοινωνικοί εταίροι, οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς αλλά και τα ερευνητικά ινστιτούτα έχουν υποβάλει τις εκθέσεις-προτάσεις τους, καταγράφοντας – με τον τρόπο αυτό – το εύρος των διαφορών και των αποστάσεων που δύσκολα καλύπτονται.
Πιο κοντά στη ΓΣΕΕ είναι η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) με την πρότασή της να κινείται στο 8%-10%.

Αρχές Μαρτίου

Η επίσημη ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού τοποθετείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Θα προηγηθεί – στο τέλος Φεβρουαρίου – το πόρισμα της διαβούλευσης του ΚΕΠΕ, ενώ θα ακολουθήσει, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί τον νέο μισθό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline