Τρίτη 16 Απριλίου 2024  13:06:54

Ακραία καιρικά φαινόμενα: ΗΠΑ, ο «σάκος του μποξ» της Γης

Τη γεωγραφία των ΗΠΑ «δείχνουν» πολλοί ειδικοί ως υπαίτια για τα σφοδρά χτυπήματα από ισχυρότερα, πιο κοστοβόρα, ποικίλα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο... σάκος του μποξ της Γης για τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τη γεωγραφία των ΗΠΑ «δείχνουν» πολλοί ειδικοί ως υπαίτια για τα σφοδρά χτυπήματα από ισχυρότερα, πιο κοστοβόρα, ποικίλα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Δύο ωκεανοί, ο Κόλπος του Μεξικού, τα Βραχώδη Ορη, οι χερσόνησοι όπως η Φλόριντα, τα συγκρουόμενα μέτωπα της καταιγίδας και ο αεροχείμαρρος δημιουργούν φυσικά έναν συνδυασμό που επιφέρει αυτές τις καιρικές συνθήκες.
Κι αυτό είναι απλώς ένα τμήμα του προβλήματος. Η φύση δεν ήταν μεν γενναιόδωρη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι άνθρωποι έβαλαν το χεράκι τους επί τα χείρω χτίζοντας οτιδήποτε οπουδήποτε, όπως είπαν αρκετοί ειδικοί στο Associated Press.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 11 νεκροί από ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες – 200.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα

Στη συνέχεια, αν προσθέσουμε και την κλιματική αλλαγή... «προσδεθείτε• αναμένονται κι άλλα ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο Ρικ Σπίνραντ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ανεμοστρόβιλοι. Τυφώνες. Ξαφνικές πλημμύρες. Ξηρασίες. Πυρκαγιές. Χιονοθύελλες. Καταιγίδες πάγου. Τροπικοί κυκλώνες. Φαινόμενο της ψυχρής λίμνης. Κύματα καύσωνα. Σοβαρές καταιγίδες. Χαλάζι. Αστραπές. Ατμοσφαιρικά ποτάμια. Ανελέητες καταιγίδες. Καταιγίδες σκόνης. Μουσώνες. Κυκλώνες-βόμβες. Και η επίφοβη πολική δίνη.

«Είμαστε γεωγραφικά άτυχοι»

Καταρχήν, έχει να κάνει με το «σε ποιο σημείο του κόσμου βρισκόμαστε», είπε η κλιματολόγος της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, Κάθι Ντέλο. «Είμαστε πραγματικά λιγάκι... άτυχοι».
Μπορεί η Κίνα να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό και αχανή χερσαία έκταση όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά «δεν έχει την ίδια σύγκρουση αέριων μαζών όσο στις ΗΠΑ, όπου προκαλούνται πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε η Σούζαν Κάτερ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευπάθειας και Ανθεκτικότητας Κινδύνων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο... βασιλιάς των ανεμοστρόβιλων και άλλων ισχυρών καταιγίδων.
«Εχει ουσιαστικά να κάνει με δύο πράγματα. Πρώτον, με τον Κόλπο του Μεξικού. Και, δεύτερον, με το υπερυψωμένο έδαφος προς τα δυτικά», δήλωσε ο Βίκτορ Τζενσίνι, καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις.

«Η αλήθεια είναι ότι, όπου κι αν βρίσκεστε στην αμερικανική επικράτεια, πιθανότατα έχετε βιώσει από πρώτο χέρι ένα σοβαρό καιρικό φαινόμενο», είπε ο Σπίνραντ.
Το Κεντάκι αποκαλύπτει...
Οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι του Δεκεμβρίου του 2021 που έπληξαν το Κεντάκι αποτύπωσαν τη μοναδικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χτύπησαν περιοχές με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Τα θύματα ήταν άνθρωποι που έφυγαν από την Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Βοσνία και την Αφρική. Ενα τεράστιο πρόβλημα ήταν ότι οι ανεμοστρόβιλοι δεν αποτελούσαν φαινόμενο στις προηγούμενες πατρίδες αυτών των ανθρώπων, κι έτσι δεν ήξεραν πώς να τους αναγνωρίσουν, πώς να αντιδράσουν – δεν γνώριζαν καν ότι έπρεπε να ανησυχούν για τους ανεμοστρόβιλους», είπε ο Τζόζεφ Τρουχίλο Φάλκον, κοινωνικός επιστήμονας που ερεύνησε την επαύριον των φαινομένων.

Με ψυχρότερο αέρα στην Αρκτική και θερμότερο αέρα στις τροπικές περιοχές, τα εδάφη ανάμεσά τους έχουν τον πιο ενδιαφέροντα καιρό λόγω του τρόπου με τον οποίο ο αέρας ενεργεί σε συγκρουόμενες θερμοκρασίες και ότι η διαφορά θερμοκρασίας βορρά-νότου εντείνει τον αεροχείμαρρο, όπως είπε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Βόρειου Ιλινόις Ουόκερ Ασλι.

Στη συνέχεια, ας βάλουμε στο ισοζύγιο τις οροσειρές που διασχίζουν τον βορρά ώς τον νότο, που παρεμβάλλονται στους ανέμους που πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, έχοντας από κάτω όλο τον ζεστό Κόλπο του Μεξικού.
Ο Κόλπος εγχέει ζεστό, υγρό αέρα κάτω από τον συχνά πιο δροσερό, ξηρό αέρα που σηκώνεται από τα βουνά, «και αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά πουθενά αλλού στον κόσμο», είπε ο Τζενσίνι.

Ο Νότος βάλλεται

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους είναι σε δεινή καιρική κατάσταση, τότε ο Νότος είναι χειρότερη θέση, δήλωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Μάρσαλ Σέφερντ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα και η Λουιζιάνα είναι επίσης εκτεθειμένες στο νερό, κι έτσι είναι πιο ευάλωτες στους τυφώνες, είπαν οι Σέφερντ και Ντέλο.

Ο Νότος έχει περισσότερες προκατασκευασμένες κατοικίες που είναι ευάλωτες σε κάθε είδους καιρικά φαινόμενα και οι καταιγίδες είναι πιο πιθανό να συμβούν εκεί τη νύχτα, είπε ο Ασλι. Οι νυχτερινές καταιγίδες είναι θανατηφόρες επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις δουν εγκαίρως και είναι λιγότερο πιθανό να κατορθώσουν καλυφθούν, ενώ χάνουν τις προειδοποιήσεις καθ' όσον κοιμούνται.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από τη μοναδική γεωγραφία της Αμερικής δημιουργούν κινδύνους. Αλλά «χρειάζονται» και οι άνθρωποι για να μετατρέψουν αυτούς τους κινδύνους σε καταστροφές, είπαν οι Ασλι και Τζενσίνι.

«Η ασφάλεια αγοράζεται»

«Ενας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι κοινότητες να γίνουν πιο ανθεκτικές είναι να μην αναπτύσσονται με τρόπους επιρρεπείς στον κίνδυνο ή στο πιο επιρρεπές στον κίνδυνο τμήμα της κοινότητας», είπε η Κάτερ.

Τα κατασκευαστικά πρότυπα, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι ανθεκτικά στις καταιγίδες, είπε ο Ασλι.
«Η υποδομή μας καταρρέει και δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κλίμα», είπε ο Σέφερντ.
Η φτώχεια δυσκολεύει την προετοιμασία για τις καταστροφές και την ανάκαμψη από αυτές, ειδικά στον Νότο, είπε ο Σέφερντ. Αυτή η ευπάθεια είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα σε άλλα μέρη στον κόσμο.
«Η ασφάλεια αγοράζεται», είπε η Ασλι. «Οσοι είναι ευκατάστατοι και έχουν πόρους μπορούν να αγοράσουν ασφάλεια – θα είναι οι πιο ανθεκτικοί στην καταστροφή.... Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι έτσι».

«Είναι λυπηρό που πρέπει να ζήσουμε αυτές τις συντριπτικές απώλειες», είπε ο Κιμ Κομπ, καθηγητής Περιβάλλοντος και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Brown. «Δυσχεραίνουμε την κατάστασή μας με το να μην καταλαβαίνουμε την ευαλωτότητα, δεδομένης της γεωγραφικής... τύχης που αντιμετωπίζουμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline