Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  18:24:24

Στεγαστικά δάνεια: «Πάγωμα» του επιτοκίου - «Φρένο» στην αύξηση των δόσεων σχεδιάζουν οι τράπεζες

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα κλειδώσει, προβλέπει πλαφόν 2,85% στα επιτόκια βάσης.

«Φρένο» στις επιβαρύνσεις δόσεων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο ετοιμάζουν οι τράπεζες εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, λαμβάνοντας μέτρα προκειμένου να ανακόψουν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα κλειδώσει, προβλέπει πλαφόν 2,85% στα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), που αποτελεί τη βάση υπολογισμού της μηνιαίας δόσης δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έτσι, η δόση στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ 20ετίας, η οποία έχει φτάσει σήμερα στα 669 από 511 ευρώ το καλοκαίρι, δεν θα αυξηθεί άλλο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει κατά 30% εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά στο σχήμα επιδότησης της μισής μηνιαίας επιβάρυνσης της δόσης σγεγαστικών δανείων που υλοποιούν ήδη οι τράπεζες.
«Μάλλον δεν έχουμε τελειώσει, θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις μέσα στο 2023. Θεωρώ ότι δεν θα είναι υπερβολικές αλλά ναι θα είμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Το τραπεζικό σύστημα αναζητά πρόσθετες λύσεις τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Πηγή: skai.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline