Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  12:33:18

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα «πεντάστερα»

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφουν τα πολυτελή καλοκαιρινά ξενοδοχεία, σε αντίθεση με τα χαμηλότερων κατηγοριών συγκροτήματα, που είδαν μείωση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων το 2022 διαμορφώθηκε στα 8,622 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν πολύ μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 9,8%, στα 6,768 δισ., για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή αυτά που ανοίγουν για τη θερινή σεζόν. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 13,1%, στα 6,65 δισ., ενώ οι χαμηλότερες κατηγορίες, 1 έως 3 αστέρων κατέγραψαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 22,3%, στα 1,972 δισ.

Επιβεβαιώνονται έτσι δύο τάσεις που χαρακτηρίζουν τη μετά την πανδημία τουριστική δραστηριότητα της χώρας: πως το βασικό προϊόν του ελληνικού τουρισμού παραμένει η θάλασσα, ενώ η ζήτηση είναι ισχυρή για τα πολυτελή καταλύματα. Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης ξεχωρίζει και το γεγονός πως η μέση πληρότητα τον Αύγουστο του 2022 ξεπέρασε οριακά αυτήν του αντίστοιχου μήνα του 2019, με 88% και 86,8% αντίστοιχα. Τον περυσινό Αύγουστο το ένα στα τέσσερα δίκλινα δωμάτια διατέθηκε σε τιμή μέχρι 70 ευρώ, τα άλλα δύο στα τέσσερα δωμάτια ξενοδοχείων είχε τιμή ανάμεσα στα 70 και τα 178 ευρώ, ενώ το τελευταίο δωμάτιο από τα τέσσερα διατέθηκε σε τιμή πάνω από 178 ευρώ. Η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε έτσι στα 150 ευρώ. Για φέτος οι τιμές θα πρέπει να αναμένονται ανοδικές, καθώς από τα ξενοδοχεία που έχουν υπογράψει συμβόλαια με tour operators για το 2023, το 85% έχει υπογράψει με τιμές αυξημένες κατά μέσο όριο 11,4%.

Wall Street Journal: H Goldman Sachs «ψηφίζει» Χαλκιδική

Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αυτά δηλαδή που παραμένουν ανοικτά και τους 12 μήνες και είναι κυρίως ξενοδοχεία πόλης, κατέγραψαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας σε όλους τους βασικούς δείκτες (πληρότητα, τιμές κ.λπ.), με αποτέλεσμα μια πτώση του τζίρου τους της τάξης του 21,2% σε σχέση με το 2019.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως παρά τη γενικευμένη συνειδητοποίηση στις αγορές από τις οποίες έλκει πελάτες ο ελληνικός τουρισμός για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, μόνον το 18% των συνολικών επενδύσεων των ξενοδοχείων το 2022 αφορούσε επενδύσεις βιωσιμότητας. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ οι ετήσιες επενδύσεις για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 621,2 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων και σαφώς χαμηλότερο από τα 986,6 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2019.

Το «πεντάστερο» στοίχημα του fund SMERC στον τουρισμό

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία για το 2023, ο ένας στους τρεις πελάτες των ξενοδοχείων προέρχεται από διαδικτυακές κρατήσεις μέσω Online Travel Agents (OTAs).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline