Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:16:44

Μάντζος: Η ΝΔ έλεγε το 2019 ότι θα μειώσει τους έμμεσους φόρους αλλά δεν το έκανε

Για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών τοποθετήθηκε – μεταξύ άλλων – ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος σε ραδιοφωνική συνέντευξη όπου και έκανε λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης κάποιων δηλώσεων προκειμένου να βγουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία δεν ευσταθούν», ξεκαθαρίζοντας ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε π.χ. η λέξη "σούπερ μάρκετ", εμείς έχουμε επιλέξει να δοθεί έμφαση σε δύο κλάδους: των τραπεζών με τα υπέρμετρα κέρδη που προκύπτουν από το "άνοιγμα" του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου δανεισμού και των εταιρειών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αποκομίσει ουρανοκατέβατα κέρδη λόγω της κρίσης».

Αφού επεσήμανε ότι κάθε μέτρο φορολόγησης υπερκερδών είναι από τη φύση του έκτακτο, εξήγησε ότι «η ιδέα για τις τράπεζες δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αλλά από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο απολύτως ανεκτό από την ευρύτερη ενωσιακή νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να φτάσει στο 90% που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στις εταιρείες διανομής ενέργειας. Μία έκτακτη φορολόγηση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει έναν πολύ χαμηλότερο συντελεστή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο είχε αποφασίσει να φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής και διανομής ενέργειας. Και συμφωνήσαμε τότε όλοι, διότι εμείς πρώτοι είχαμε προτείνει να υπολογιστούν τα υπερκέρδη, όταν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκρέκας έλεγαν ότι αυτά δεν υπάρχουν. Και έβγαιναν στη συνέχεια να πανηγυρίσουν που πήγαν στον μεγαλύτερο δυνατό συντελεστή 90%.

Το λάθος δεν ήταν στο συντελεστή, αλλά στη φορολογητέα βάση. Εκεί υπάρχουν δύο τρικ. Το πρώτο έχει να κάνει με το ποιοι φορολογούνται και το δεύτερο με το ποσό που φορολογείται. Φορολογήθηκαν μόνο οι παραγωγοί, με μεγάλη καθυστέρηση μηνών, τα διυλιστήρια επίσης με μεγάλη καθυστέρηση και αφού υπήρξε ευρωπαϊκή προτροπή και πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο οι προμηθευτές -όπου μιλάμε για υπερκέρδος ύψους 1 δις. ευρώ- δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ. Διότι ο τέως υπουργός Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας, δεν υπέγραψε ποτέ την αναγκαία υπουργική απόφαση.

Θυμίζω, πέρυσι τον Μάιο του 2022 η ΡΑΕ παρουσίασε στη Βουλή ένα πόρισμα το οποίο έλεγε ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ήταν στα 900 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν το Υπουργείο Οικονομικών υποτριπλασίασε το ποσό αυτό και φορολόγησε και εισέπραξε 370 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, με ένα τρικ λογιστικό, σήμερα, παρά το γεγονός ότι πάμε σε αν πολύ υψηλό συντελεστή 90%, εισπράττουμε λιγότερα από ό,τι θα έπρεπε να εισπράξουμε ακόμη και με μικρότερο συντελεστή».

Ο Δ. Μάντζος μάλιστα επισήμανε ότι: «Η ΝΔ στο πρόγραμμά της το 2019 μιλούσε για την ανάγκη να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, πριν "σκάσει" η μεγάλη κρίση ακρίβειας. Είναι ένα μέτρο το ήθελαν και εκείνοι. Όταν όμως ήρθε η ακρίβεια, αντί να το εφαρμόσουν, όπως ήταν κοινωνικά αναγκαίο, ανέχτηκαν τους υψηλούς συντελεστές επί τόσα χρόνια για να χρηματοδοτούν την πολιτική των pass και της εξάρτησης των πολιτών από το δήθεν φιλάνθρωπο κράτος.

Τους λέμε για τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, γελάνε και προσπαθούν να μας αποδομήσουν Τώρα τους λέμε αφήστε τον ΟΟΣΑ και τη Eurostat, δείτε τον εαυτό σας. Η ίδια η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε το 2019 ότι θα μειώσει τους έμμεσους φόρους και δεν το έκανε. Μιλάμε για μνημείο αναξιοπιστίας».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για την άποψη του Άκη Σκέρτσου πως η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ευνοεί τους πλουσίους, ο κ. Μάντζος τη χαρακτήρισε «οικονομικά και κοινωνικά λάθος, διότι 24% πληρώνουμε όλοι ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να φτιάξει ένα φορολογικό μηχανισμό σωστό, καταφεύγει στους έμμεσους φόρους για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του. Αυτό είναι ένα στρεβλό μοντέλο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline