Σάββατο 27 Απριλίου 2024  12:09:58

Η τιμή ρεύματος μειώνεται, ο λογαριασμός όχι

Οι αυξήσεις ρυθμιστικών χρεώσεων και ΥΚΩ εξουδετερώνουν τα οφέλη από την υποχώρηση του κόστους του φυσικού αερίου.

Η μείωση της τιμής ρεύματος λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου εξουδετερώνεται από τις αυξήσεις των ρυθμιστικών χρεώσεων. Πρόκειται για τις χρεώσεις που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τη χρήση του συστήματος που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, τη χρήση του δικτύου που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που καλύπτουν το επιδοτούμενο τιμολόγιο των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ώστε αυτό να είναι ενιαίο με το τιμολόγιο στην ηπειρωτική χώρα) και το επιδοτούμενο τιμολόγιο των ευάλωτων καταναλωτών που εντάσσονται στο ΚΟΤ.

Οι πρώτες «αθέατες» αυξήσεις για τους καταναλωτές, που εναγωνίως για πολλούς μήνες τώρα αναζητούν μεταξύ των παρόχων τη χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας, ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από 1ης Σεπτεμβρίου, οι χρεώσεις συστήματος του ΑΔΜΗΕ αναπροσαρμόστηκαν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση από 6,35 ευρώ/MWh σε 9,78 ευρώ/MWh, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/MWh σε 3,869 ευρώ/MWh και για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) από 1,963 ευρώ/MWh σε 3,728 ευρώ/MWh.

Η δεύτερη «κρυφή» αύξηση ήρθε από την 1η Μαΐου στις χρεώσεις δικτύου που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ, σε εφαρμογή απόφασης του εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δύο μήνες νωρίτερα. Η αρμόδια Αρχή έπειτα από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ ενέκρινε την αναθεώρηση του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου για το 2023 που ανακτάται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΡΑΕ με την ίδια απόφαση έθεσε σε εφαρμογή νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου.

Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική – τριφασική). Με τη νέα μεθοδολογία οι χρεώσεις στην ενέργεια αντιστοιχούν στο 60% και στο 40%, στη βάση ενός σκεπτικού κινητροδότησης των καταναλωτών να μεταφέρουν τις τριφασικές καταναλώσεις σε μονοφασικές για να έχουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Με την απόφαση της ΡΑΕ, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόστηκε από τον Μάιο στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώθηκε σε 0,01415 ευρώ/KWh από 0,0213 ευρώ/KWh.

Οι παγίδες για τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος

Οι αναπροσαρμογές αυτές επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 KWh ετησίως) κατά 7,5% καθώς από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα από 1ης Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.

Για τις βιομηχανίες, οι χρεώσεις δικτύου από τον Μάιο έχουν αυξηθεί από 60% έως 120% ανάλογα με το προφίλ λειτουργίας τους επιβαρύνοντας τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος με μια αύξηση της τάξης του 6%. Η νέα μεθοδολογία προβλέπει για τις βιομηχανίες μέσης τάσης 225% στη χρέωση ισχύος (από 1.097 ευρώ/ΚW σε 3.568 ευρώ/KW) και κατά 48% στη χρέωση ενέργειας (από 0.0028 ευρώ/KWh σε 0.00413 ευρώ/KWh). Επίσης, η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει διαβάθμιση των χρεώσεων με βάση ζώνες αιχμής που ορίζει η ίδια, τις οποίες όμως, όπως αναφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου, «είναι αδύνατο να τις ακολουθήσει μια βιομηχανία καθώς δεν μπορεί να αλλάζει τις βάρδιές της κάθε τόσο».

Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι για παράδειγμα μια βιομηχανία με συντελεστή φορτίου 75% να επιβαρυνθεί με αύξηση 95% (επειδή δουλεύει και στις ώρες αιχμής) και μια βιομηχανία με συντελεστή φορτίου 37% να επιβαρυνθεί με αύξηση 58%. «Σε απόλυτες τιμές η χρέωση για τη βιομηχανία μέσης τάσης είναι πλέον στα επίπεδα των 10 ευρώ/MWh από 5-6 ευρώ/MWh που ήταν πριν από τον Μάιο», τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αλλάζει η τιμολόγησή του από 1ης Οκτωβρίου

Η «τρύπα» στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τα αιτήματα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Η τρίτη δόση των αθέατων αυξήσεων ήρθε μέσω της αναπροσαρμογής των ΥΚΩ με υπουργική απόφαση από 1ης Νοεμβρίου με ένα συνολικό ποσό επιβάρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ετήσια βάση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός όμως των «κρυφών» αυξήσεων δεν φαίνεται να σταματάει εδώ.

Τόσο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όσο και ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχουν καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήματα αναθεώρησης προς τα πάνω του Wacc (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου), που αποτελεί βασική παράμετρο καθορισμού του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου για τους διαχειριστές. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ επικαλούνται τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline