Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:56:56

Η νίκη της ΝΔ και οι εξελίξεις με τις μετοχές στο «Ελ. Βενιζέλος»

Όσον αφορά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «χαρούμενος» στο Bloomberg εξηγώντας ότι «ουσιαστικά επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις»

«Πιστεύω ότι αλλάζει πολλά πράγματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που απλά δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όπως γνωρίζετε, οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να είμαστε χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη "σφραγίδα" από τους οίκους αξιολόγησης. Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει επίσης τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα το Greek Loan Facility (πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας. Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline