Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:54:22

Big Tech: Η Microsoft διεκδικεί από την Apple τον τίτλο της κορυφαίας εταιρείας στον κόσμο

Mε σημεία αναφοράς, το iPhone για την Apple και την τεχνητή νοημοσύνη για την Microsoft, oι δύο κολοσσοί «δίνουν μάχη» για την κορυφή.

Μειώνει συνεχώς την διαφορά της από την η Apple, η Microsoft, καθώς οι επενδυτές βλέπουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και πολύ λιγότερο κίνδυνο από την Κίνα στον κολοσσό του λογισμικού, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Η μετοχή της εταιρείας με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, έχει καλύτερες επιδόσεις από εκείνη του κατασκευαστή του iPhone αυτόν τον μήνα, φέρνοντας την αγοραστική της αξία πιο κοντά στην Apple, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έξαρσης εντάσεων με την Κίνα. Ενώ εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο εταιρείες, οι θέσεις της Microsoft σε αγορές όπως το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη την καθιστούν πιο ελκυστική για ορισμένους επενδυτές.

«Καλπάζει» η Microsoft

«Η Microsoft έχει περισσότερα από όσα θέλει η αγορά αυτή τη στιγμή, για αυτό δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη να τη δούμε να ξεπερνά την Apple», δήλωσε ο David Klink, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Huntington Private Bank.
«Έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στα περιθώρια κέρδους της Microsoft, ενώ το cloud και η AI είναι τομείς ανάπτυξης που μπορούν να αντέξουν στο χρόνο για μια δεκαετία. Δεν ξέρουμε αν το iPhone μπορεί να κάνει το ίδιο», είπε.

Η τελευταία φορά που η Microsoft ήταν μεγαλύτερη από την Apple ήταν τον Νοέμβριο του 2021. Η κεφαλαιοποίηση της Apple πλησιάζει τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τα περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια της Microsoft. Ενώ η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει αυτόν τον μήνα, η Microsoft έχει διατηρηθεί σταθερή, μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιο σημείο την περασμένη εβδομάδα.

Η προτίμηση για τη Microsoft έναντι της Apple είναι αρκετά συνηθισμένη στη Wall Street. Η συνιστώμενη συναίνεση της εταιρείας – μια αναφορά στο λόγο των βαθμολογιών αγοράς, διακράτησης και πώλησης – βρίσκεται πολύ πάνω από την Apple. Σχεδόν το 90% των αναλυτών της Microsoft συνιστά την αγορά της μετοχής, σε σύγκριση με λιγότερο από τα δύο τρίτα για την Apple.

Ενώ καμία από τις δύο μετοχές δεν φαίνεται ιδιαίτερα φθηνή, οι προοπτικές ανάπτυξης της Microsoft φέρνουν την αποτίμησή της στις 29 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη. Ο κολοσσός του λογισμικού αναμένεται να σημειώσει διψήφια ανάπτυξη στα έσοδα και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στο οικονομικό έτος 2024 και τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η συναίνεση αντανακλά τη δύναμη της επιχείρησης cloud computing της εταιρείας, με τους επενδυτές να ενθουσιάζονται επίσης για την υποστήριξή της στην OpenAI.

Η Apple κινδυνεύει

Η Apple βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς σημειώνει αρνητική ανάπτυξη εσόδων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Εάν η τάση συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο, θα είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί για την εταιρεία σε δύο δεκαετίες.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Apple κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά τεχνολογίας, καθώς η εταιρεία δεν είναι βασικός επωφελούμενος της τάσης προς την τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Επιπλέον, η Apple αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Κίνα, η οποία αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων της εταιρείας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στα iPhone, και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τεχνολογικό κολοσσό. Η Microsoft, αντίθετα, λαμβάνει λιγότερο από το 2% των εσόδων της από την Κίνα.

«Η συνέπεια αξίζει πολλά όταν εξετάζει κανείς την αποτίμηση μιας εταιρείας, και η Microsoft, λόγω της συνέπειας και του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξής της, έχει πλεονέκτημα έναντι της Apple αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Tim Ghriskey, στρατηγικός αναλυτής στην Ingalls & Snyder.
Συμπερασματικά, εάν η Apple δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει να χάσει τα ηνία στην αγορά τεχνολογίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline