Κυριακή 28 Απριλίου 2024  13:27:09

Κασσελάκης για κόκκινα δάνεια: Η πρόταση Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών».


«Όπου αντί για έναν Δημόσιο Φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδύναμη θέση σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία».

Αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: "Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα"».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει «τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».

«Συνοψίζοντας, η πρόταση μας πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Τα δάνεια θα κουρεύονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει», είπε.

Για το φορολογικό τόνισε ότι «πρόκειται για αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη».

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Στη συνέχεια για τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ανέφερε περιπαικτικά πως «δείξε μου τον Προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι».

«Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους. Κεντρικό στοιχείο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων. Σημειώνεται ότι για το 2023 προκύπτει υπεραπόδοση εσόδων ύψους 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται εκ νέου αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη φορολογική δικαιοσύνη, στη διαβίωση του πολίτη, την ασφάλεια του πολίτη και τη στεγαστική πολιτική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline