Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:08:59

Χρηματιστήριο Αθηνών με προοπτικές για περισσότερα κέρδη το 2024.: Άγγιξε το +40% η άνοδος το 2023, άλμα 65% για τις Τράπεζες. Το παιχνίδι των ευνοημένων μετοχών. Κύριο

Στις 1.293 μονάδες ολοκλήρωσε το 2023 το χρηματιστήριο Αθηνών. Ποιές μετοχές εταιριών σημείωσαν κέρδη και ποιες υστέρησαν.

Στις 1.293 μονάδες ολοκλήρωσε το 2023 το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μια χρονιά με τις αποδόσεις πολλών τίτλων του να φτάνουν σε τριψήφια ποσοστά και ανοίγοντας το νέο έτος με μεγάλες προσδοκίες και αρκετούς καταλύτες που θα δώσουν τον τόνο μιας αγοράς που επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 1.293,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.285,27 μονάδων (-0,03%) και 1.298,27 μονάδων (+0,98%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,7 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 17,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.
Wall Street: Επισφραγίζει το Santa Rally

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 3.122,79 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.250,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 1.061,62 μονάδες.

Ολοκληρώνοντας τον Δεκέμβριο της συσσώρευσης, το ΧΑ κράτησε επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του έτους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε άλμα 39%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 38,6%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +65,7%.

Πέρασε στην ιστορία το 2023

Έχοντας τη «δάφνη» της καλύτερης χώρας της χρονιάς από τον Economist, η Ελλάδα αποχαιρετά το 2023 με μια αγορά που αναπαύεται μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που προσέφερε σημαντικά κέρδη. Άλλωστε το σχεδόν +40% από την αρχή του έτους δεν χρειάζεται πολλές ερμηνείες, όσο και αν ο αντίλογος πάντα υπάρχει και ο δρόμος που θα πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμη μακρύς.

Σαφώς ο μεγάλος καταλύτης αυτής της πορείας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αν και όταν αυτή ήρθε το ΧΑ έδειξε την έτερη όψη του, την πτωτική δηλαδή. Άλλωστε, μια αγορά δεν είναι one-way και αυτό ήταν μια υπενθύμιση εν μέσω ευφορίας που επικρατούσε στη Λ. Αθηνών, η οποία και ενεργοποίησε αρκετούς «ξεχασμένους» κωδικούς από άλλες εποχές.

Το 2023 φεύγει λοιπόν αφήνοντας μια «γλυκιά» γεύση σε όλους τους συμμετέχοντες, παρά το ότι το τελευταίο πεντάμηνο δεν ήταν και το καλύτερο. Παρόλα αυτά, η αγορά ήταν αρκετά σταθερή τον Δεκέμβριο ώστε να δώσει τη δυνατότητα ενός ήπιου profit taking, το οποίο επουδενί τάραξε τα ύδατα μιας διακύμανσης εντός 1.270 – 1.300 μονάδων. Αλλά οι εγχώριοι αναλυτές έχουν πολλάκις αναφέρει ότι δεν είναι στοιχείο υγείας μια συνεχής, δίχως σταθμούς και διορθώσεις, άνοδος μιας αγοράς. Και το ΧΑ όχι μόνο έδωσε αρκετές ευκαιρίες κερδών, αλλά προσέφερε ακόμη περισσότερες ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί και ζημιές (οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Οι προοπτικές της νέας χρονιάς, τόσο στο μέτωπο των επιδόσεων της οικονομίας όσο και των εταιρικών αποτελεσμάτων, παραμένουν θετικές, αλλά υπό την αίρεση ότι και το διεθνές κλίμα θα παραμείνει υποστηρικτικό. Η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο, αλλά σταδιακά θα αναδύεται η αβεβαιότητα των εκλογών που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες αλλά και σημαντικές οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, κλπ).

Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική αγορά θα έχει τους δικούς της καταλύτες, ιδίως στο μέτωπο των επιδόσεων της οικονομίας και των εισηγμένων, με την προοπτική της επιστροφή της στις ώριμες αγορές, όπου τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται, σε σχέση με τις αναδυόμενες στις οποίες βρίσκεται σήμερα, είναι σαφώς περισσότερα και ομολογουμένως πιο μακροπρόθεσμα, να είναι ένας ακόμη υποστηρικτικός καταλύτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με άλμα 3,22%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Quest, Aegean, Cenergy και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, απώλειες 1,16% σημείωσε η Motor Oil, με τις Τιτάν, ΔΕΗ, Autohellas, ΕΛΧΑ και Πειραιώς να κλείνουν ήπια πτωτικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline