Τρίτη 30 Απριλίου 2024  18:38:30

Ο Κ. Χατζηδάκης για τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

Είναι μία από τις εθνικές μας παθογένειες και ο πόλεμος πρέπει να είναι διαρκής, καθώς απουσιάζουν τα θεαματικά αποτελέσματα, όπως η εκτεταμένη φοροκλοπή και φοροαποφυγή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέραν της παθογένειας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τις προμήθειες στα POS, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν από την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τα μέτρα που λαμβάνονται για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πρόκειται όπως είπε για τις περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία οι οποίες ήδη αποφέρουν αποτελέσματα καθώς το 2023 υπολογίζεται ότι εξασφαλίστηκαν 500 εκατ. επιπλέον έσοδα εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναφερόμενος στις προμήθειες που επιβάλλονται στις συναλλαγές αυτές υπενθύμισε ότι εκτός από τα κλασικά συστήματα υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS με μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ξεκαθάρισε ωστόσο «ότι αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση των προμηθειών ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψος».

Για τα εισοδήματα και τον πληθωρισμό, ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός – αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τον μέσο μισθό – έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2019 κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Τόνισε δε ότι αυτό εν πολλοίς εξηγεί και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023. «Ασφαλώς έχει επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση όπως και από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή είμαστε στην κορυφή του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του Α.Ε.Π. «Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Τα επόμενα χρόνια όπως θα αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline