Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  23:45:59

Πάσχα: «Χρυσά» τα σοκολατένια αυγά εφέτος – Πόσο θα κοστίζουν

Οι απογειωμένες τιμές κακάο τρομοκρατούν τους ζαχαροπλάστες. Οι τιμές του κακάο και της μαύρης σοκολάτας φυσικά έχουν αυξηθεί από πέρσι κατά 45-50% - Πόσο κοστίζουν τα σοκολατένια αυγά και τα τσουρέκια.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές για να αγοράσουν σοκολατένια αυγά το φετινό Πάσχα καθώς υπάρχουν αυξήσεις στο κακάο της τάξης του 45-50%.
«Έχουμε προσπαθήσει να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανατιμήσεις της σοκολάτας, είναι πολύ δύσκολο, λόγω του ότι έχουν αυξηθεί το κακάο, η κακοομάζα κλπ στα 45% με 50% από ότι πέρσι, είπε στο ΕΡΤNEWS ο ζαχαροπλάστης Μιχάλης Τσατσούλης.

«Παρόλα αυτά εμείς έχουμε κάνει μια αύξηση 1 με 2 ευρώ στο κιλό στα προϊόντα σοκολάτας. Αυτό πχ το αυγό είναι στα 600 γραμμάρια σοκολάτας κι εμείς το πουλάμε συσκευασμένο με διακόσμηση κλπ στα 20 ευρώ. Τις καραμελίτσες σοκολάτας στα 10 ευρώ. Τα κουνελάκια και τα λαγουδάκια που πέρυσι ήταν στα 12 ευρώ εφέτος είναι στα 15 ευρώ» είπε.

Τα τσουρέκια σοκολάτας στοιχίζουν 16,5 το τεμάχιο, ενώ τα απλά τσουρέκια στα 8,90 ευρώ το ένα, είναι στα 750 γραμμάρια, με δάκρυ μαστίχας κι ελληνικά βούτυρα. «Προσπαθούμε να κρατάμε την ποιότητα αλλά και την τιμή όσο γίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα» ανέφερε.

Η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%. Τροκρατημένοι οι ζαχαροπλάστες πολύ περισσότερο εξαιτίας της περιόδου του Πάσχα
Στα πρόθυρα της απόγνωσης βρίσκονται οι απανταχού ζαχαροπλάστες καθώς οι τιμές του κακάο έχουν πλέον απογειωθεί. Και αυτό διότι σημειώνεται το μεγαλύτερο έλλειμμα εφοδιασμού κακάο των τελευταίων δεκαετιών, με τους αγρότες στη Δυτική Αφρική να παλεύουν ενάντια στις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες των δέντρων τους.

Υπερδιπλασιασμός του κόστους

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στις 26 Μαρτίου 2024, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος μιας εκ των βασικών πρώτων υλών για πολλά γλυκά. Το κακάο μάλιστα έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου για τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών. Στο ίδιο μήκος και η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία συνεργάζεται με τους λιανοπωλητές για να «διαχειριστεί το κόστος» και να διατηρήσει τη σοκολάτα προσιτή για τους καταναλωτές.
Αν και οι μεγάλες εταιρείες σοκολάτας ήταν καλά αντισταθμισμένες πέρυσι και δεν χρειάστηκε να μετακυλήσουν αμέσως τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, η βιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της στην προσπάθεια να απορροφήσει το κόστος, δήλωσε στο CNBC ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα εφοδιασμού σε κακάο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν τις συνέπειες στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025, είπε ο Joules. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο έχει προβλέψει έλλειμμα εφοδιασμού 374.000 τόνων για τη σεζόν 2023-24, αύξηση 405% από έλλειμμα 74.000 τόνων την προηγούμενη σεζόν.
«Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει», είπε ο Joules. Οι τιμές του κακάο πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα συστημικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline