Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:28:40

Χατζηδάκης: Στόχος παραμένει η πάταξη της φοροδιαφυγής, παρά τη δυσαρέσκεια

Σε ερώτηση για τα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τις συνέπειες που είχαν για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κ. Χατζηδάκης τόνισε στον ΣΚΑΙ:

«Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο μέσος μισθωτός εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει περισσότερο φόρο από το μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Όταν περάσαμε το νόμο αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όμως όταν διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα πρέπει με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει. Εν πάση περιπτώσει παρά τα τεκμήρια οι μεγαλύτερες διαφορές που καταγράφει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με βάση το exit poll, είναι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια ο υπουργός τόνισε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και βρισκόμαστε τώρα στη μέση της διαδικασίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου από την πλευρά των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

-Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. «Να μην ξεχνάμε αυτήν την κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

-Μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που "πιάνει" το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις.

«Η φορολογία, πρόσθεσε, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες. Τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάν τα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline