Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:36:21

Το διεθνές Forbes: Ιδανική η Ελλάδα για τους Αμερικανούς συνταξιούχους

Αναδρομικά σε συνταξιούχους από δώρα - επιδόματα - Οι δικαιούχοι.

Η πρώτη λίστα του Forbes μετά την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 - Οι ιδανικότερες χώρες για να ζήσει ένας Αμερικανός συνταξιούχος.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί συνταξιούχοι επιλέγουν να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα. Στηνυταία καταμέτρηση, υπήρχαν 701.000 στη λίστα του ασφαλιστικού συστήματος που λάμβαναν τη σύνταξή τους από τις ΗΠΑ και ζούσαν στο εξωτερικό, 20% περισσότερο μέσα μια δεκαετία.
Επιπλέον, στη σημερινή πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα, ακόμα περισσότεροι συζητούν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε άλλη χώρα, εάν δεν κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος που υποστηρίζουν.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό ρεκόρ 34% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα έφευγε από τις ΗΠΑ, αν μπορούσε, με τους νέους να είναι πιο πιθανό να θέλουν να το κάνουν.
Το Forbes δημοσίευσε μια λίστα με τα καλύτερα μέρη για να ζήσει ένας αμερικανός συνταξιούχος.
Είναι η πρώτη μετά την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 και η πρώτη τέτοια λίστα του Forbes που λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και το ενδεχόμενο φυσικού κινδύνου στο εξωτερικό. Αυτός, όπως επισημαίνεται, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Φιλιππίνες, σε κάθε λίστα συνταξιοδότησης αλλοδαπών του Forbes από το 2011, λείπουν.

Το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού είναι το Νο. 1 -δηλαδή το χειρότερο- μεταξύ 193 χωρών στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου που συντάχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Άλλες παράμετροι που εξετάζουν οι συντάκτες της λίστας είναι το κόστος ζωής, ο βαθμός ευκολίας χορήγησης άδειας διαμονής σε μια χώρα, η φορολογία, η ποιότητα και κόστος υγειονομικής περίθαλψης, η εγκληματικότητα και η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική απομόνωση – ειδικά σε χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι ευρέως ομιλούμενη γλώσσα-.

Με αλφαβητική σειρά το Forbes παραθέτει 24 χώρες ως ιδανικές για να ζήσει ένας συνταξιούχος αμερικανικής υπηκοότητας. Οι 12 βρίσκονται στην Ευρώπη και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος.
Και, μπορεί το Forbes να απευθύνεται σε αμερικανούς συνταξιούχους, ο καθένας, όμως έχει τη δυνατότητα να φέρει τα δεδομένα και τις πληροφορίες στα μέτρα του. Αρκεί, βέβαια, να έχει τουλάχιστον τις οικονομικές προϋποθέσεις...
Ελλάδα

• Ηλιόλουστη κλασική χώρα των θαυμάτων στη Μεσόγειο.
• Τοποθεσίες: Αθήνα, Τρίκαλα, Ναύπλιο, Μύκονος.
• Κόστος διαβίωσης: Πολύ φθηνότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.
• Υγειονομική περίθαλψη: Καλή και προσιτή.
• Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Εύκολη.

Βγαίνοντας στη Μεσόγειο από τη Βαλκανική Χερσόνησο, η ηλιόλουστη Ελλάδα με τα 6.000 νησιά της παρουσιάζει ένα ελκυστικό περιβάλλον.

Το κόστος ζωής για τα περισσότερα μέρη είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Η υγειονομική περίθαλψη θεωρείται καλή και οικονομικά προσιτή, αλλά απαιτείται ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Το να γνωρίζεις λίγα ελληνικά είναι χρήσιμο.

Οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά υπάρχει μια μακροχρόνια φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ κατά της διπλής φορολογίας. Οι περισσότεροι πρώην συνταξιούχοι ξεκινούν υποβάλλοντας αίτηση για ανανεώσιμη βίζα Οικονομικά Ανεξάρτητου Ατόμου, απαιτώντας ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 26.000 δολαρίων. Συνιστάται επαγγελματική βοήθεια για αυτό.
Το ποσοστό σοβαρής εγκληματικότητας είναι χαμηλό, αλλά η ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος φυσικού κινδύνου είναι σημαντική.

Οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ είναι μεγάλες και απαιτούν ενδιάμεση στάση ή αλλαγή κάπου. Οι δημοφιλείς περιοχές περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Αθήνα, τα Τρίκαλα στα βόρεια, το Ναύπλιο στα νότια και το νησί της Μυκόνου.
Κύπρος

• Ηλιόλουστο νησιωτικό έθνος της Μεσογείου όπου ομιλούνται ευρέως τα αγγλικά.
• Τοποθεσίες: Λεμεσός, Πάφος, Πύργος, Λάρνακα.
• Κόστος διαβίωσης: Πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.
• Υγειονομική περίθαλψη: Καλή και οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
• Απόκτηση δικαιώματος διαμονής: Σχετικά εύκολη.

Στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, η Κύπρος (το νότιο 60% του νησιού που δεν βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, όπως διευκρινίζει το Forbes) προσφέρει ένα ηλιόλουστο περιβάλλον με υπέροχες παραλίες, μια ελληνική κουλτούρα και μια σταθερή φήμη για συνταξιοδότηση εκπατρισμένων.

Υπάρχει χαμηλό κόστος ζωής, χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και πολιτική σταθερότητα.
Τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως. Η υγειονομική περίθαλψη είναι καλή και οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αν και είναι διαθέσιμη ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Η χώρα αντιμετωπίζει πλημμύρες και πυρκαγιές. Μια φορολογική συνθήκη μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αποτρέπει τη διπλή φορολογία.

Οι συνταξιούχοι συνήθως ξεκινούν υποβάλλοντας αίτηση για άδεια παραμονής Κατηγορίας F, η οποία απαιτεί την επίδειξη περίπου 15.500 δολαρίων σε ετήσιο συνταξιοδοτικό εισόδημα για ζευγάρι.
Η αγορά ακινήτων με κόστος τουλάχιστον 330.000 δολαρίων μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.
Πιθανά μέρη για εγκατάσταση περιλαμβάνουν τις παραθαλάσσιες πόλεις Λεμεσός, Πάφος, Πύργος και Λάρνακα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline