Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που θα προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, ως αντίποινα για τους δασμούς 125% που έχει επιβάλει εναντίον του Πεκίνου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η λανθασμένη πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει υπερβολικούς δασμούς στην Κίνα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω την ευνοϊκή οπτική του κινεζικού κοινού απέναντι τις αμερικανικές ταινίες», ανακοίνωσε η κινεζική διοίκηση κινηματογράφου.
«Θα τηρήσουμε τις αρχές της αγοράς, θα σεβαστούμε τις επιλογές του κοινού και θα μειώσουμε μετριοπαθώς τον όγκο των αμερικανικών ταινιών», πρόσθεσε.
Κομισιόν για δασμούς: Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, αν δεν αποδώσει η διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τα στούντιο του Χόλιγουντ, με δεδομένο ότι η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο.
Το 2002, η Κίνα συμφώνησε να επιτρέπει να προβάλλονται στη χώρα κάθε χρόνο 20 blockbuster ταινίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες με καταμερισμό εσόδων. Ο αριθμός αυτός έχει έκτοτε αυξηθεί σε 34 ταινίες. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός της «μετριοπαθούς» μείωσης του όγκου των ταινιών.
Με πληροφορίες από SCMP