Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:55:08

Ενας χαμένος Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

Το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη παρουσίασε σήμερα έναν, επί αιώνες χαμένο, πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, ο οποίος εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης, αφού τα ίχνη του "Ecce Homo" (Ιδού ο άνθρωπος) είχαν χαθεί από τον 19ο αιώνα προτού το έργο επανεμφανιστεί πριν από τρία χρόνια, όταν ο πίνακας, που είχε εσφαλμένα αποδοθεί σε έναν άγνωστο Ισπανό ζωγράφο, επρόκειτο να δημοπρατηθεί στην Ισπανία για ένα κλάσμα της πραγματικής αξίας του.
Ο Καραβάτζιο, ο οποίος πέθανε το 1610 σε ηλικία περίπου 30 ετών, έπειτα από μια ταραχώδη ζωή, ήταν δεξιοτέχνης στη χρήση της τεχνικής "chiaroscuro", που εξασφάλιζε μια βαθιά αληθοφανή όψη στα θέματά του.

Στο Πράδο ο Καραβάτζο των... 1.500 δολαρίων

Το μαρτύριο του Ιησού Χριστού, ο οποίος απεικονίζεται να φορά ακάνθινο στεφάνι, φιλοτεχνήθηκε από τον Καραβάτζιο μεταξύ 1605 και 1609, λίγο πριν από το θάνατο του, και πιστεύεται ότι ανήκε, κάποτε, στον βασιλιά Φίλιππο Δ΄ της Ισπανίας.
«Μπορούμε τώρα να απολαύσουμε πλήρως όλες τις λεπτές αποχρώσεις, την τεράστια ομορφιά που εκφράζει ο Καραβάτζιο μέσα από την εκδοχή του Ecce Homo», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Γκαρσία Κουέτο, επικεφαλής του τμήματος ιταλικής και γαλλικής ζωγραφικής για την περίοδο πριν από το 1800, στο Μουσείο Πράδο.

Νέος ιδιοκτήτης του πίνακα είναι ένας συλλέκτης έργων τέχνης με έδρα την Ισπανία, που έχει συμφωνήσει με το μουσείο να εκτεθεί στους χώρους του έως και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όμως, η συμφωνία ενδέχεται να παραταθεί, αφού πρόθεση του συλλέκτη είναι το έργο να εκτίθεται σε μόνιμη βάση.
Το 2021, η Ισπανία είχε μπλοκάρει τη δημοπρασία του πίνακα, όταν οι ειδικοί υπέδειξαν ότι ήταν πιθανό να είναι έργο του Καραβάτζιο, και όχι του σχετικά άσημου ομοτέχνου του Χοσέ ντε Ριμπέρα.

Η καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης Μαρία Κριστίνα Τερζάγκι κατάφερε να χαρτογραφήσει την «προϊστορία» του πίνακα, και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, καθώς το έργο του Ισπανού ζωγράφου είχε περιέλθει στην κατοχή του πολιτικού του 19ου αιώνα Εβαριστο Πέρεζ ντε Κάστρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline