Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  17:53:24

Στου γιαλού τα βοτσαλάκια...

Φαντάζομαι την πολιτική σαν τη θάλασσα. Άλλοτε ήρεμη, γαλήνια, σαν τις μέρες που τα δελτία ειδήσεων δεν έχουν τίποτα να δείξουν παρά στιγμιότυπα από γλέντια σε beach bar της Μυκόνου, άλλοτε φουρτουνιασμένη, έτοιμη να πνίξει οτιδήποτε πάει κόντρα στα νερά της. Σαν τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Βουλής ή τις μέρες που οι αρχηγοί διαγράφουν αντιρρησίες βουλευτές.

Έτσι φαντάζομαι και τους πολιτικούς αρχηγούς στην παραλία. Σαν έναν μικρόκοσμο που αφήνει στην άκρη το «προσωπείο του γυαλιού», και απελευθερωμένος από τα ρούχα του και την κομματική του στολή, βγάζει στην επιφάνεια τα χούγια του, την ακαταμάχητη ή και όχι προσωπικότητά του, το αστείρευτο ή και όχι επικοινωνιακό του ταλέντο.

Σαν να τους βλέπω να έρχονται, ο ένας πίσω από τον άλλο, σαν βαρετό καρτούν στην παιδική ζώνη. Ένα καρτούν που δεν λέει να τελειώσει, για να ξεκουμπιστούν επιτέλους από την τηλεόραση τα παιδιά.

Πρώτος ο Αντώνης, άσπρος- άσπρος σαν το γάλα, με παλιομοδίτικο μπλε σορτσάκι, απαραιτήτως άσπρο μπλουζάκι με λαιμόκοψη, πιθανολογώ και με παλιού τύπου βυσσινί Sebago από κάτω, εις ανάμνηση των ωραίων ημερών της δεκαετίας του ΄80. Κάνει δύο γρήγορες απλωτές κι αφού τσεκάρει 52.000 φορές το Ρόλεξ του, βγαίνει βιαστικά από τη θάλασσα. Σαν να φοβάται ότι τον χρονομετρά η Μέρκελ ή ότι θα ξεπηδήσει από καμιά γωνιά η Τρόικα για να τον επιπλήξει για πλημμελή άσκηση των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Ακολουθεί ο Αλέξης. Φαινομενικά χαλαρός, λάγνος, ολίγον μπλαζέ. Είτε από ανδρική φιλαρέσκεια είτε επειδή προσπαθεί να διακρίνει πιθανούς συριζαίους φανς στον ορίζοντα χωρίς να καρφωθεί. Μαγιό άσπρο με κάθετη λεπτή κόκκινη ρίγα, και σαγιονάρα παντοφλέ σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι προπονητές στις πισίνες. Γιατί είναι μοντέρνος, αλλά δεν ξεχνά και τις λαϊκές του ρίζες. Γιατί είναι και νέος, αλλά όχι και κατάπτυστος φλώρος των ΒΠ. Από δίπλα η Περιστέρα, με κροσσάτο παρεό, φριζέ μαλλί, σαγιονάρα από το Μοναστηράκι και φουσκωτό ταγάρι τύπου «Εδώ Πολυτεχνείο». Το απόλυτο delete σε κάθε προσπάθεια εκμοντερνισμού του μελλοντικού ηγέτη της χώρας.

Θα περιμένατε τώρα να σας περιγράψω και τον Ευάγγελο. Δεν τον είδα όμως στη θάλασσα. Ήταν στη διπλανή ταβέρνα κι έτρωγε εναλλάξ καλαμαράκια με αλάδωτα χόρτα, ακολουθώντας πιστά τη δίαιτά του. Τι έκανε στην συνέχεια; Τίποτα. Μια από τα ίδια. Ώσπου εμφανίζεται ο Πάγκαλος, έξαλλος, γιατί δεν έμεινε καμιά μερίδα καλαμαράκια, επαναλαμβάνοντας υστερικά «Μαζί τα φάγαμε ρε; Μαζί τα φάγαμε;»

Όπως είναι αυτονόητο, ο Νικολάκης δεν εμφανίστηκε, καθότι παραμένει αλώβητος μεν, θαμώνας δε, των κελιών της τιμής. Όμως νάτος, ο αντ' αυτού, Ηλίας, (ακόμα έξω?) κάνοντας τον γυναικείο πληθυσμό να παραληρεί. Σώμα γυμνασμένο, αλλά χωρίς την παλιά αίγλη του, καθότι τα τάγματα εφόδου έχουν χάσει προπονήσεις τον τελευταίο καιρό. Μαγιό βερμούδα total black, και στρατιωτικό άρβυλο για κλωτσιές σε περίπτωση ανάγκης.
Θέλετε και ύφος; Το γνωστό «Γ....ουα». Οι γυναίκες και οι ψηφοφόροι μαγνητίζονται από τους «Νταήδες» με κεφαλαίο Ντ. Μόνο μαζέψτε τους γειτονικούς φραπέδες μην τους λουστείτε αντί να τους πιείτε και απαραιτήτως φορέστε αντηλιακό υψηλής προστασίας, μην σας περάσει για πακιστανούς που λαθραία εισχώρησαν στον Αστέρα μεσοβδόμαδα.

Κι αυτός που κάθεται εκεί στην ακρούλα, χωρίς ξαπλώστρα, με το προπέρσινο μαγιό και τα ξεβαμμένα timberland, ποιος είναι; Δεν ξέρω... Μάλλον εσύ, εγώ, ο αδελφός σου, ο μπατζανάκης μου... ο απλός ψηφοφόρος που ατενίζει τη θάλασσα και αναλογίζεται: Θάλασσα πλατιά, πνίξτους όλους στα βαθιά...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline