Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  05:22:07

Τριήμερο μεγάλων εθνικών συνεργασιών με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ. Με αυτοπεποίθηση σε ηλεκτρισμένο κλίμα στην περιοχή. Χάνει σε επιρροή ο μεγαλομανής Σουλτάνος Τ. Ερντογάν. Κύριο

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο την Παρασκευή και τριμερής με την Αίγυπτο το Σάββατο.


Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τρόπο που να δώσουν πολιτικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό στην ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκαν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Η κυβέρνηση συνδέει τα δύο εν πρώτοις διαφορετικά θέματα, που έχουν κοινό παρονομαστή, την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία συγκυρία που η Τουρκία για δικούς της λόγους δημιουργεί συνθήκες αστάθειας.

Στο εσωτερικό προβάλλει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης. Απορρίπτει τα αιτήματα τόσο για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όσο και για συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα.

«Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται μόνο για εκλογές, που θα δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, όσο δεν αποσύρει το αίτημά της» λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σήμερα το Eurogroup

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχουν ήδη καθυστερήσει και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν με τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις. Ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος, περιορίστηκε να πει ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Τρόικα» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι από το επόμενο έτος να έχουμε περάσει στην επόμενη φάση, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Διέψευσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα. Ήταν πάντως επιφυλακτικός και σε ερώτηση για το αν «στις 31 Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει όλη η συζήτηση για την επόμενη μέρα και θα έχουμε μπει σε μια ρότα;», απάντησε: «Πρέπει, διότι 1η Ιανουαρίου μπαίνουμε (στη νέα φάση). Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Άρα, όλοι έχουν κίνητρο να πάμε σε μια κατάσταση που όλοι είναι νικητές. Και είναι νικητές, όταν τα βρούμε. Έχουμε εμείς κίνητρο, έχουν και οι άλλοι κίνητρο να βρεθεί η κοινώς αποδεκτή λύση».

Τον κ. Χαρδούβελη στο Eurogroup θα συνοδεύσει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος μετείχε μαζί με τον εταίρο κυβερνητικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη και στην «επιτυχημένη» διαπραγμάτευση του Παρισιού, με τα γνωστά αποτελέσματα να μετατεθεί το «review» της Τρόικας για το Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση θέλει φυσικά να κλείσει η συζήτηση κατά το δυνατόν συντομότερα, ωστόσο η Τρόικα πιέζει για υποχωρήσεις σε όλο το φάσμα των ανοικτών θεμάτων, από το ασφαλιστικό μέχρι τα εργασιακά και το θέμα του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί» το ασφαλιστικό -δέχεται μείωση των επικουρικών και του εφάπαξ, αλλά μεταθέτει τη συνολική αναμόρφωση για την άνοιξη του 2015-, βάζει προσκόμματα στις ομαδικές απολύσεις και ζητά μέση λύση στο ΦΠΑ.

Πάντως στο αυριανό Eurogroup θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των εταίρων τόσο για την στάση τους όσο και για το πότε θα επιστρέψει η Τρόικα. Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έλεγε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής θα έχουν επιστρέψει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιμένουν, δε, ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά και ΑΟΖ

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο αύριο Παρασκευή και την τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο το Σάββατο.

Στην μεν Κύπρο και μόνο η παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι έμπρακτη στήριξη και επιβεβαίωση της κοινής γραμμής. Στο Κάιρο θα συζητηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο χώρων. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου το συζητά, αλλά ακόμη δεν το έχει αποδεχθεί.

Η Ελλάδα θέλει μία συμφωνία για την ΑΟΖ, που να περιλαμβάνει το Καστελόριζο -κάτι που θα παράγει πολιτικά αποτελέσματα έναντι της Τουρκίας-, μόνο που μία τέτοια λύση περιορίζει την αντίστοιχη ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Παλαιότερα, η σχέση του καθεστώτος Ερντογάν με το καθεστώς Μόρσι στην Αίγυπτο λειτουργούσε αρνητικά για τη χώρα μας. Με την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο, οι σχέσεις της με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, ωστόσο θα πρέπει να γίνει μία τέτοια διευθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, που να ικανοποιεί και το Κάιρο.

Θα είναι σε κάθε περίπτωση διπλωματική επιτυχία για την κυβέρνηση να ανακοινώσει έστω μία κατ' αρχήν συμφωνία. Η κυβέρνηση τα έχει βρει με το Ισραήλ και εργάζεται παράλληλα με την Ιταλία και την Αλβανία, που δείχνει να αλλάζει στάση από την αρχική αρνητική του νέου Πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Επαφές έχουν πραγματοποιηθεί και με την νέα ηγεσία της Λιβύης. Τριήμερο μεγάλων πρωτοβουλιών Ελλάδος και Κύπρου στην περιοχή με τον Τ. Ερντογάν να χάνει σε επιρροή και να προκαλεί η τακτική της Άγκυρας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, να διατηρεί κλίμα έντασης, να απειλεί και να διεκδικεί το μοίρασμα του φυσικού αερίου της Κύπρου δήθεν για λογαριασμό των Τουρκοκύπριων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline