Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  03:33:24

Mάξιμος Χαρακόπουλος: Oι 7 μεταρρυθμίσεις μας στην γεωργία

«.....Αντί της διαχείρισης και της μετάθεσης των προβλημάτων από χρόνο σε χρόνο, χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις για να αναδιοργανώσουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική γεωργία του αύριο.

 

Πρώτη μεταρρύθμιση: Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών, με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων. Έτσι δίνουμε καίριο χτύπημα σε δύο παθογένειες, οι οποίες ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι.

Σήμερα, με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, πολλοί αγρότες ενδίδουν στον πειρασμό που τους υποβάλλουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες και καταγράφουν περισσότερα κιλά από εκείνα που πραγματικά πουλούν. Έτσι δίνουν τη δυνατότητα στον έμπορο να έχει νόμιμα παραστατικά και να «βαφτίσει» ελληνικά τα εισαγόμενα προϊόντα και να τα διαθέσει ως τέτοια στην αγορά. Ομοίως, κάποιοι αγρότες γράφουν στα τιμολόγια ότι πούλησαν ακριβότερα τη σοδειά τους, προκειμένου πάλι να λάβουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ο έμπορος νομιμοποιείται να πουλήσει το προϊόν σε ακριβότερη τιμή στον καταναλωτή.

Με τη φορολογική μεταρρύθμιση μπαίνει τέλος σε αυτήν τη διπλή πληγή. Από τη στιγμή που οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα έσοδα, δεν έχουν κανένα κίνητρο να γράφουν υψηλότερες τιμές ή περισσότερα κιλά των πραγματικών. Έτσι, ούτε παραπλάνηση των καταναλωτών έχουμε με τις ελληνοποιήσεις, ούτε ακριβότερες τιμές για τον καταναλωτή ούτε απώλεια εσόδων για το κράτος από επιστροφή ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια. Στην άμβλυνση της ψαλίδας ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι θα συμβάλει και η καθιέρωση και θεσμοθέτηση των αγροτικών αγορών.

Δεύτερη μεταρρύθμιση: Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης, με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη, με στόχο, βεβαίως –όταν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν- το αγροτικό πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο. Άμεσα συγκροτείται επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών για να μελετήσει όλες τις πτυχές του θέματος και να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την καθιέρωση της κάρτας πετρελαίου.

Επιπλέον, μελετάμε την καθιέρωση ειδικού νυχτερινού αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Με δεδομένες τις δρομολογηθείσες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούλιο, στόχος του μέτρου είναι να αμβλυνθούν στο βαθμό του δυνατού οι συνέπειες για τους αγρότες. Βεβαίως, το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται και από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Η δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, ισχύει και ισχύει στο ακέραιο.

Τρίτη μεταρρύθμιση: Η ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες, που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και όχι μόνο. Με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα εκπονηθούν, θα οριστεί και το επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Έτσι ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα με επιπλέον ασφάλιστρο να ασφαλίζει την παραγωγή του για αίτια που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται.
Τέταρτη μεταρρύθμιση: Η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, που μπαίνουν σε σχέδια βελτίωσης στη μεταποίηση, σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Υλοποιείται, δηλαδή, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, η θέσπιση του λεγόμενου αγρο-ΤΕΜΠΜΕ, που και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι από αγροτικές περιοχές ζητούσαμε μετ' επιτάσεως από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με κεφάλαιο άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.

Πέμπτη μεταρρύθμιση: Η υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις, που καθιστούν τους αγρότες ομήρους των εμπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ροδακινοπαραγωγοί που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι για τη σοδειά που είχαν πουλήσει. Με το Μητρώο Εμπόρων θα υπάρχουν εγγυητικές επιστολές και κυρίως συμβόλαια με τους παραγωγούς, που θα καθορίζουν τους όρους πώλησης του προϊόντος. Ξεκάθαροι λογαριασμοί, ξεκάθαροι κανόνες.

Έκτη μεταρρύθμιση: Τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Πέραν της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό Κάμπο –που είναι κατ' εξοχήν περιβαλλοντικό- οφείλουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 να μην ενδώσουμε σε πελατειακές πιέσεις για αναπλάσεις και πλατείες, αλλά να κατευθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές και εγγειοβελτιωτικά έργα. Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υδάτινους πόρους που χύνονται ανεκμετάλλευτοι στη θάλασσα, αποθηκεύοντας όσο περισσότερο νερό μπορούμε για άρδευση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Έβδομη μεταρρύθμιση: Η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία. Το παράδειγμα με το λάδι που εξάγεται χύμα και τυποποιείται στην Ιταλία είναι γνωστό σε όλους. Με το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων για την τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.»

(Το παραπάνω κείμενο με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις αποτελεί το δεύτερο μέρος της εισήγησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, βουλευτή Λαρίσης στη συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών για το αγροτικό ζήτημα)

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline