Γιάννης Μανιάτης: Τα σπουδαία ελληνικά μυαλά

Το πολύ μεγαλύτερο, το μείζον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η τραγωδία του προσφυγικού. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτές τις ιστορικά κρίσιμες στιγμές.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Γεννηματά, χθες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεισφέρει, έτσι ώστε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών. Λυπάμαι. Ομολογώ ότι ως απλός πολίτης περίμενα ο κύριος Πρωθυπουργός μόνος του να ζητήσει όχι απλώς τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά να ζητήσει από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να βρίσκονται σε μια διαρκή συνεδρίαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσφυγικό ξεπερνά τις ικανότητες και τη δυνατότητα παρέμβασης της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης. Και είμαι βέβαιος ότι ξεπερνάει και τις δυνατότητες του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας. ξεπερνά πια τις δυνατότητες όλης της Ελλάδας έτσι όπως εμείς την ξέρουμε ως μια οργανωμένη πολιτεία και κοινωνία. Για να συμβάλλουμε θετικά στην επίλυση του προσφυγικού, πρέπει πρώτον να απευθυνθούμε στον ελληνισμό απανταχού της γης και να ζητήσουμε τη θετική του συνεισφορά. Θα πω δυο-τρία συγκεκριμένα παραδείγματα. Ασφαλώς, να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το τελευταίο, που είναι το πιο εύκολο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς που συμμετέχουν σε συμβούλια υπουργών, όπως για παράδειγμα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικής Τάξης, να υπάρξει έκτακτη σύγκληση των επιμέρους θεματικών συμβουλίων υπουργών, προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης από το κάθε επιμέρους Υπουργείο σε όλη την Ευρώπη του τεράστιου προβλήματος της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει κάθε όφελος να υπάρξει μια τέτοια σύγκληση.

Να κάνω ένα σχόλιο για το προηγούμενο.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, τα καλά μυαλά του ελληνισμού, μέσα από την αναγκαιότητα και οι δημιουργικοί του άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό είναι στο εξωτερικό. Έχει προικιστεί από ένα απίστευτο θετικό λόμπι. Θα σας δώσω μερικά μόνο παραδείγματα.

Στον επιχειρηματικό τομέα δεν μπορούμε να βρούμε δέκα πολύ γνωστούς, πανίσχυρους Έλληνες επιχειρηματίες, να τους ζητήσουμε να βγουν στο CNN στο BBC και να υποστηρίξουν τις θέσεις της Ελλάδας; Στον ακαδημαϊκό τομέα δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον κύριο Νανόπουλο και τους πρυτάνεις Έλληνες που είναι σε ξένα πανεπιστήμια να βγουν στον ακαδημαϊκό χώρο και τα Μέσα Ενημέρωσης και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Στον χώρο του πολιτισμού, στον Γαβρά, στην Αρβελέρ δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να κάνουν αυτό, που είμαι βέβαιος ότι θέλουν όλοι αυτοί οι Έλληνες να κάνουν, αλλά δεν έχουν από ποιον να συντονιστούν;

Προτείνω, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού και όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και υλοποιώντας την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως δημοκρατική συμπαράταξη, με τον κεντρικό συντονισμό του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια κρίση που έχουμε μπροστά μας. (Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Μανιάτης είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Αργολίδος του ΠΑΣΟΚ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline