Σταύρος Θεοδωράκης: Tα κονδύλια των ΔΕΚΟ και η σπείρα

«....Πάμε τώρα σε ένα θέμα που έθιξε για λίγο ο κύριος Πρωθυπουργός. Μιλώ για τη σπείρα που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Τύπου που εκβίαζε –για ποιους;- για να κερδίζει διαφήμιση και να τη μοιράσει. Και βέβαια πρέπει να συγχαρούμε την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση αυτής της σπείρας. Υπάρχουν μερικοί στην Αστυνομία που αντιστέκονται, που επιμένουν.

Και παρεμπιπτόντως, μιας και ο λόγος για την Αστυνομία, θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως ποιος είναι ο λόγος που «έφαγαν» στις κρίσεις τον Σταύρο Σταυρόπουλο. Δηλαδή, τι δεν έκανε αυτός ο Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας;

Μιλώ για την απομάκρυνση ενός αστυνομικού, που ήταν ο θριαμβευτής σε πολλές μάχες ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και είχε αποκαλύψει αρκετές υποθέσεις διαφθοράς της Αστυνομίας και με την εμπλοκή αστυνομικών, έναν τολμηρό άνθρωπο, έναν τολμηρό αξιωματικό, ο οποίος χάθηκε στις τελευταίες κρίσεις. Από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρηθήκαμε, αλλά δεν έχουμε ακούσει μία απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης για ποιο λόγο οδηγήθηκε στην αποστρατεία αυτός ο εξαιρετικός αστυνομικός.

Όμως, πάμε στη σπείρα, που εκβίαζε για να παίρνει διαφημίσεις. Έπαιρνε λεφτά, τα μοίραζε σε κάποιους άλλους κ.λπ. και σε αντάλλαγμα έκανε βρώμικες δουλειές.

Έχετε δει τα πρωτοσέλιδα αυτής της εφημερίδας, που ο διευθυντής της κατηγορείται για αυτή την υπόθεση; Τα έχετε δει τα πρωτοσέλιδα; Γιατί αυτά τα πρωτοσέλιδα, αυτός ο άνθρωπος πολεμούσε κυρίως τους αντιπάλους της Κυβέρνησης. Δηλαδή, στα πρωτοσέλιδά τους ήμουν δωροδοκούμενος από τους Ευρωπαίους –δικοί τους οι τίτλοι-, ανιψιός πρώην πρωθυπουργού και άλλα μυθεύματα, εκπρόσωπος των τοκογλύφων, διαπλεκόμενος, αυτά δηλαδή που έλεγαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ένας κουβάς λάσπη που περιφερόταν από μέσο σε μέσο, σε ακροδεξιά site, σε δικά σας site, σε δικούς σας υπαλλήλους που έχουν site στο διαδίκτυο. Διαφορετικές συμμορίες, ίδιο σόι, όπως λέει ο λαός μας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και στην ΕΡΤ!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι): Και μόλις –προσέξτε!- την προηγούμενη εβδομάδα ο εγκέφαλος της σπείρας αρθρογραφούσε αριστερά, συνάδελφοι, για το πόσο κινδυνεύει ο Πρωθυπουργός από την Google. Γέλασε το διαδίκτυο, αλλά το κείμενο έμεινε και έχει την υπογραφή του ανθρώπου, που κατηγορείται ότι είναι αρχηγός αυτής της σπείρας.
Ποια είναι, λοιπόν, η σχέση κάποιων ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κουμάσια; Γιατί υπήρξαν...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πείτε εσείς!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Πετάτε λάσπη με τον ανεμιστήρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Θα σας πω εγώ. Δεν θέλετε να σας πω και δεν θα πω, αν δεν καταλήξουν οι έρευνες. Γιατί εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, περιμένω τα αποτέλεσμα, κύριε συνάδελφε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η θέση μας είναι ό,τι επέλεξε ο ανακριτής!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρξαν -και θα τα δείτε στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας- μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων που συνελήφθησαν, που λένε: Εμείς προωθούσαμε φιλικά πρωτοσέλιδα για την εφημερίδα. Δουλεύαμε και συνεργαζόμασταν με τον επονομαζόμενο «αρχιμανδρίτη».

Υπάρχει μία ερμηνεία για το όνομα του Υπουργού. Δεν θέλω να την κάνω εγώ, αλλά θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το ποιος ήταν ο αρχιμανδρίτης και ποια ήταν η συνεργασία του με αυτό το κύκλωμα.

Θα σας πω κάτι πιο πολιτικό, που θα μπορέσετε ίσως να απαντήσετε και χωρίς να έχετε ειδική γνώση. Γιατί δεν σταματάμε τη ροή πολιτικού χρήματος προς τα μίντια; Έχετε προσέξει μία λεπτομέρεια από αυτή την υπόθεση; Σας ερωτώ: Από πού κι ως πού μία εταιρία όπως η ΕΥΔΑΠ που είναι μονοπώλιο στη χώρα μας έχει το 2016 ένα διαφημιστικό προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Πείτε μου! Έχετε κάποια απάντηση γιατί η κρατική ΕΥΔΑΠ, που δεν απειλείται από καμία άλλη ΕΥΔΑΠ -γιατί ένα είναι στο σύστημα ύδρευσης στη χώρα μας, της ΕΥΔΑΠ- έχει 1,5 εκατομμύριο διαφημιστικό προϋπολογισμό, αφού λεφτά δεν υπάρχουν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ: Πήγαινε δες το.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Και δεν είναι μόνο η ΕΥΔΑΠ. Είναι όλοι οι οργανισμοί, που διατηρούν μεγάλα κονδύλια διαφημιστικά. Για ποιους; Ποιους θέλουν να εκμαυλίσουν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ: Οι οργανισμοί σας φταίνε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εσείς κάνατε εκπομπές γι' αυτά. Δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να γίνεται οικονομία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σας παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι): Μην υπερασπίζεστε τώρα την ΕΥΔΑΠ γιατί αν υπερασπίζεστε την ΕΥΔΑΠ, έχω να ρωτήσω κι άλλα. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς η ΕΥΔΑΠ ενισχύει μία συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι πράγματα που είναι σε εκκρεμότητες. Ας αφήσουμε αυτή την κουβέντα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Κάνεις ομιλία τώρα με βάση ΤΑ ΝΕΑ!
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Απαντώ στον Πρωθυπουργό.
Χάρηκε ο Πρωθυπουργός που δόθηκε μία απάντηση από την Αστυνομία σε ένα κύκλωμα, όμως αυτό το κύκλωμα θέλει διερεύνηση γιατί αυτοί οι άνθρωποι του κυκλώματος λένε ότι δούλευαν για κάποιους, για την Κυβέρνηση. Δεν είναι ο δικός μου ισχυρισμός, αλλά είναι κάτι που η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Θα πρέπει να πει η Κυβέρνηση για τη σχέση και τα όρια των σχέσεων με αυτούς τους ανθρώπους.

Όμως, θα επιμείνω στο πολιτικό μου ερώτημα. Έχω αναφερθεί, κύριοι συνάδελφοι και παλιότερα, γιατί τα φαινόμενα αυτά δεν είναι σημερινά. Στην προηγούμενη Βουλή αναφέρθηκε σε εκείνες τις ολοσέλιδες, δισέλιδες, τρισέλιδες καταχωρήσεις του ΕΟΤ, αυγουστιάτικα, σε ελληνικές εφημερίδες. Οι Έλληνες ήταν σε διακοπές και τότε ο ΕΟΤ, για να ενισχύσει κάποια φύλλα, διαφήμιζε με πολλές χιλιάδες ευρώ τα ελληνικά νησιά. Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, το φαινόμενο από πολύ παλιά, από τους προϊστορικούς πολιτικούς χρόνους. Πάντα η πολιτική ηγεσία κρατάει κάποια κονδύλια στους οργανισμούς για να ενισχύει τα φιλικά φύλλα ή τα φιλικά site. Αυτό, για εμάς, πρέπει να σταματήσει.
Εάν θέλετε, λοιπόν, να συμβάλετε στη διακοπή της ροής πολιτικού χρήματος, υπάρχει μια πολύ απλή λύση. Δεν υπάρχει λόγος αυτές οι υπηρεσίες, αυτήν την περίοδο, σε αυτήν την κρίση να έχουν τόσα διαφημιστικά κονδύλια κι αν έχουν, να γίνονται όλα διάφανα. Πού τα δίνουν, πώς τα δίνουν, με τι κριτήρια τα δίνουν, να φαίνονται όλα στο διαδίκτυο.

Συζητάμε και συζητήσαμε κάποιες θέσεις της Κυβέρνησης, σε σχέση με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά στο Δημόσιο. Νομίζω ότι εάν πούμε ότι όλα θα είναι διαφανή, όλα θα είναι με διαγωνισμούς, τελειώσαμε. Είναι ένα άρθρο και μια διάταξη που μπορούμε να φέρουμε σε αυτήν την υπόθεση. Να τα κάνουμε όλα διαφανή. Να μην υπάρχουν θέσεις που πληρώνονται, επειδή κάποιος Υπουργός αποφασίζει έτσι ή κάποιος Υπουργός αποφασίζει κάπως αλλιώς. Να υπάρχουν προκηρύξεις για όλες τις θέσεις, να υπάρχει ένα ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που να δικαιούνται οι Υπουργοί και όλος ο άλλος ο κόσμος να επιλέγεται από το Δημόσιο, μετά από διαγωνισμούς.

Εκκρεμεί και μια συγκεκριμένη μας θέση και θέλω να την επαναλάβω εδώ στον Υπουργό που ασχολείται με τα της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε μια συγκεκριμένη θέση που σας την έχουμε πει. Υπάρχει ο νόμος Τσοχατζόπουλου του 1985 και σας το λέμε και θα το ξαναλέμε μέχρι να το καταργήσετε. Έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος το 1985 τα πολιτικά γραφεία των Υπουργών δημόσιες υπηρεσίες. Να καταργηθεί. Είναι μια ντροπή, είναι μια επιβολή του πολιτικού κομματικού συστήματος πάνω στη δημόσια διοίκηση. Η δική μας πρόταση, κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρη, να καταργηθεί ο νόμος.» (Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης είναι ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος «ΠΟΤΑΜΙ»)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline