Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στο Ισραήλ

Ήρθε πρώτος αλλά αποδυναμωμένος, με ανάγκη για ισχυρές συμμαχίες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποσχέθηκε  την "ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση".

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αναγκασμένος να συμμαχίσει, μετά τις απώλειες του συνασπισμού της εθνικιστικής δεξιάς του οποίου ηγείται. Οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, ανέδειξαν στη δεύτερη θέση το νεοεμφανιζόμενο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ και οδήγησαν στην αύξηση της δύναμης του Εργατικού Κόμματος με διαφαινόμενη μια διχοτόμηση της Κνεσέτ ανάμεσα στις δυνάμεις της δεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα τελικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο συνασπισμός Λικούντ-Μπεϊτέινου περιορίζεται στις 31 έδρες της ισραηλινής βουλής, από 42 που κατείχε μέχρι σήμερα, ενώ, κάνοντας τη έκπληξη, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κεντρώο Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) του πρώην αστέρα της τηλεόρασης και δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, και εξασφαλίζει 18-19 έδρες.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline