Explainer: Πόσο πιθανό είναι να δούμε τον Ντόναλντ Τραμπ με χειροπέδες;

Ομως πώς ακριβώς ξεκίνησε η διερεύνηση του χρηματισμού τώρα; Ποιο σώμα διερευνά την υπόθεση και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές;

Η απόφαση για το αν διωχθεί ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση χρηματισμού πρώην ερωμένης του το 2016 ώστε να μην αποκαλύψει τη σχέση τους, εναπόκειται στο σώμα ενόρκων του Μανχάταν που εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε διαδικασία ακρόασης μαρτύρων.
Ενδεχόμενη ποινική δίωξη του Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα για τις εκλογές του 2024, θα ήταν κάτι πρωτοφανές στην αμερικανική ιστορία.

Explainer: Τι θα συμβεί εάν συλληφθεί όντως ο Τραμπ;
Οι δυνάμεις καταστολής προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων, μετά τη δήλωση Τραμπ το Σάββατο πως σήμερα τρίτη θα συλληφθεί και την έκκλησή του προς τους υποστηρικτές του «να διαδηλώσουν και να σώσουν την Αμερική».
Πιθανή παραπομπή του στη δικαιοσύνη θα δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές του ήδη διχασμένου ρεπουμπλικανικού κόμματος για το αν θα δώσει το χρίσμα στον Τραμπ του χρόνου το καλοκαίρι, εν μέρει λόγω της απόπειράς του να υπονομεύσει την ήττα του στις εκλογές του 2020.
Όμως, πώς ακριβώς ξεκίνησε η διερεύνηση του χρηματισμού τώρα; Και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στο δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές;

Μπορεί να ασκηθεί δίωξη σε πρώην πρόεδρο;

Τυπικά ναι. Η πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει την ομοσπονδιακή δίωξη εν ενεργεία προέδρου. Ωστόσο, ο Τραμπ, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δεν απολαμβάνει πλέον αυτή τη νομική ασπίδα. Και η υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν αποτελεί ούτως ή άλλως ομοσπονδιακή έρευνα.

O Γκάβιν Γουάξ, επικεφαλής της νεολαίας Ρεπουμπλικανών, μιλά στον Τύπο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του τέως προέδρου – Πηγή: ΑΡ

Τι αφορά η έρευνα;

Το σώμα των δικαστικών διερευνά την εμπλοκή του Τραμπ σε μια καταβολή 130.000 δολαρίων το 2016 στη Στόρμι Ντάνιελς, πρώην ηθοποιό σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου, προκειμένου να μην αποκαλύψει τη σχέση της με τον Τραμπ, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές – τις οποίες κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος.

ΗΠΑ: Στα σχοινιά ο Τραμπ – Ανησυχία για ταραχές εξαιτίας της παραπομπής του
Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι επρόκειτο για δωροδοκία με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αποκρύπτοντας ανάρμοστες συμπεριφορές του Τραμπ, και κατά συνέπεια μια κρυμμένη δωρεά στην εκστρατεία του προέδρου, κατά παράβαση των νομοθεσιών περί εκλογικής χρηματοδότησης.

Τα χρήματα αυτά φέρεται να έλαβε η Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, από τον τότε δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κοέν μέσω μιας εικονικής εταιρείας, προτού της αποδοθούν από τον οργανισμό Τραμπ ως «νομικά έξοδα».

Νωρίτερα από αυτό το περιστατικό, ο Κοέν είχε διευθετήσει άλλη μια ανάλογη υπόθεση, καθώς φέρεται πως κατέβαλλε 150.000 δολάρια σε πρώην μοντέλου του Playboy, την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ ώστε να αποσύρει την αποκάλυψη της σχέσης της με τον Τραμπ στο σκανδαλοθηρικό περιοδικό, The National Enquirer, για να αποτραπεί ενδεχόμενο σκάνδαλο που θα έπληττε την εικόνα του Τραμπ λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Όσον αφορά της καταβολές αυτές χρημάτων, ο Κοέν δήλωσε ένοχος για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι οι πληρωμές ισοδυναμούσαν με παράνομη, μη δηλωθείσα βοήθεια προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Στόρμι Ντάνιελς συναντήθηκε στις 15 Μαρτίου με τον εισαγγελέα για την υπόθεση χρηματισμού 

Τώρα, η ομάδα του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ εξετάζει το αν ο Τραμπ ή κάποιος του περιβάλλοντός του διέπραξε έγκλημα διευθετώντας πληρωμές, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αν αποδειχτεί πως η καταβολή του ποσού στον Κόεν έγινε με τυπικά μη ορθό τρόπο, μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον Τραμπ για πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη ή κακούργημα αν σκοπός ήταν να συγκαλυφθεί δεύτερο πλημμέλημα, σημείωσαν οι Τάιμς.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ αρνείται πως είχε σεξουαλική σχέση με τις δύο γυναίκες.
Εκτός από διαδηλωτές υπέρ του, υπάρχουν κι όσοι διαδηλώνουν για την παραπομπή του στην αμερικανική δικαιοσύνη – Πηγή: ΑΡ
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραδοθεί μόνος του που σημαίνει πως δεν θα δούμε εικόνες με την αστυνομία να χτυπά την πόρτα του Μαρ-α-Λάγκο στις 5 τα ξημερώματα, να πραγματοποιεί έφοδο και να τον συλλαμβάνει με χειροπέδες» αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας:

«Θα εμφανιζόταν οικειοθελώς στο γραφείο του εισαγγελέα και στη συνέχεια θα συλλαμβανόταν, θα του έπαιρναν αποτυπώματα και φωτογραφίες».
Παρόλα αυτά, η Κομίνσκι δεν είναι απολύτως βέβαιη πως ο Τραμπ θα ήθελε να αποφύγει το δημόσιο αυτό «σκάνδαλο» της απαγγελίας κατηγοριών, επικαλούμενη λόγους δημοσιότητας και ψηφοθηρίας.
«Δεν αποφεύγει το χάος, οπότε ίσως θελήσει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του» σημειώνει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline