Παντελής Μπουκάλας: Το τίμημα του εκπασοκισμού

Για βουβές εκλογές μιλούσαμε, ηχηρότατες κατέληξαν. Η λαϊκή ετυμηγορία αιφνιδίασε τα κομματικά επιτελεία, τους δημοσκόπους, τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

Το θριαμβευτικό ποσοστό της Ν.Δ., υπερδιπλάσιο του ποσοστού του βαριά ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει με καθαρή εντολή διακυβέρνησης που, απρόσμενα, δόθηκε ήδη την πρώτη Κυριακή. Παράδοξο ή όχι, με το σύστημα της απλής αναλογικής τα κόμματα της Βουλής μειώνονται (από έξι σε πέντε). Οσοι θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου για ελάχιστες ψήφους, μοιράζονται τα ίδια αισθήματα με τους φίλους του Ολυμπιακού, που έχασαν την κούπα για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ διαβάσουν το μήνυμα της κάλπης με τον συνήθη τρόπο τους, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερους λόγους στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη να ελπίζει ότι δεν θ' αργήσει να αποκαταστήσει πλήρως την προμνημονιακή «τάξη» στην πολιτική περιοχή στα αριστερά της Ν.Δ. Αν πουν δηλαδή ότι για την απώλεια τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων ευθύνονται τα ΜΜΕ, οι δημοσκόποι, τα τρολ κτλ., και όχι ο αυτοσχεδιαστικός τακτικισμός του προέδρου του, που έθεσε το εκλογικό σώμα σε διαρκή περιδίνηση (κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας / ανοχής / ειδικού σκοπού κτλ.), και τα βαριά λάθη στελεχών του.

Αν δεν τα καταφέρνεις να μπαλώσεις ούτε καν τρύπες που άνοιξαν σε ξένο παντελόνι (του ΜέΡΑ 25) και όχι στο δικό σου (οι τρύπες που άνοιξαν οι «Δημητρούλες»), εύκολα φαντάζεται κανείς πόσο σου κόστισε η θεωρητική επιπολαιότητα βασικού στελέχους σου, του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, μιαν ανάσα από την κάλπη.

Ακόμα πάντως κι αν πιστοποιηθεί ότι οι μισοί αναποφάσιστοι επέλεξαν το χρώμα της ψήφου τους (το γαλάζιο) το Σάββατο ή και την Κυριακή, ο καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται στις δηλώσεις του πρώην υπουργού του. Ηχεί κάπως παράδοξο να θεωρούμε ότι καταποντίστηκε ένα κόμμα που όχι και πολύ παλιά βασανιζόταν από την αγωνία τού «μπαίνω – δεν μπαίνω» που βασανίζει τώρα το ΜέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας. Για να ηγεμονεύσει στον μη συντηρητικό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να εκπασοκιστεί. Και να που τώρα πληρώνει την αφερεγγυότητά του όπως πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ την ιδεολογική του απαξίωση.
Πρώτη δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline