Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  02:43:26

Είπε- ξείπε ο εθνικιστής Σκοπιανός πρωθυπουργός: Δεν είπα ποτέ ότι είμαστε έτοιμοι για αλλαγή ονόματος. Εμμένει στο ψευδώνυμο «Μακεδονία». Κύριο

Σήμερα επίσημη ανταποδοτική επίσκεψη του Σκοπιανού ΥΠΕΞ. Παράπονα της Ελλάδος από τα Σκόπια για το Προσφυγικό και τον φράχτη στα σύνορα. Μάλλον συνομιλίες σε βαριά ατμόσφαιρα, χωρίς ελπίδα για σοβαρές εξελίξεις.

-Παίρνει πίσω όσα φέρεται να δήλωσε στον Guardian, ότι δηλαδή είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελλάδα, για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Και μάλιστα μετά από δημοψήφισμα στη FYROM για το θέμα αυτό. Ο αμετανόητος εθνικιστής, ψευδολόγος και μισαλλόδοξος Πρωθυπουργός παραμένει αμετανόητος, σκοταδιστής της Ιστορίας αλλά και του λαού του, που παραμένει αποκλεισμένος- λόγω εμμονής στη « Μακεδονία» - από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχω πει ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για μια αλλαγή του ονόματος», αναφέρει σε γραπτή δήλωση, κάνοντας λόγο για λανθασμένη δημοσιογραφική ερμηνεία του τίτλου της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αλλάξει το όνομα «Μακεδονία» εφόσον η λύση που θα βρεθεί εγκριθεί από δημοψήφισμα.

«Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε διάλογο με την Ελλάδα, προκειμένου να βρούμε μια λύση και αν βρούμε μια λύση, θα πρέπει να πάμε στους πολίτες και να οργανώσουμε δηοψήφισμα. Μέσα από το διάλογο, πρέπει να βρούμε μια λύση και μετά από αυτό πρέπει να ρωτήσουμε τους πολίτες: είναι αυτό σωστό ή λάθος;», φέρεται να δήλωσε ο Ν. Γκρούεφσκι στην εφημερίδα.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Στην Αθήνα σήμερα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ποπόσκι θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ποπόσκι θα έχουν, αρχικά, κατ' ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ποπόσκι έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Η ατζέντα της συνάντησης των κκ. Κοτζιά και Ποπόσκι περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εκδηλώσει και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στη γειτονική χώρα τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται, επίσης, να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Για πρώτη φορά η συνάντηση ανάμεσα σε δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί και στη σκιά άλλων γεγονότων, όπως το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε τα Σκόπια στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει την πρακτική διαχωρισμού και επιλογής των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline