Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  19:18:25

Γεώργιος Αμυράς: Κτηνοβάτες και Μουλάδες

Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή ότι οποιαδήποτε σχέση ενηλίκων εδράζεται στο σεβασμό, τονώνει το σεβασμό, την αγάπη και τη συντροφικότητα είναι κάτι καλό. Οποιοσδήποτε δεσμός σφυρηλατείται μέσα από τη συνεννόηση και βεβαίως, όπως σας ξαναλέω την αγάπη, είναι ευλογημένος. Και ας πάνε να λένε ό,τι θέλουν και οι Χρυσαυγίτες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.


Όμως, ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δείχνει ότι –όπως βέβαια διεξήχθη σε κανάλια, σε κάποιες εκκλησίες, εδώ μέσα από κάποιους συναδέλφους- περίτρανα ότι ένα μικρό –θα πω εγώ- ευτυχώς, αλλά δυνατό στη φωνή κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε μια καθυστέρηση, βιώνει μια ημιβλαχοβαλκανική σούπα στο μυαλό του και απολύτως έχει αναφορά στον 12ο αιώνα και όχι στο 2015.

Πρέπει πρώτα απ' όλα να πούμε το εξής: Η μεγάλη, συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί να μην υπάρχει η παραμικρή διάκριση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ετερόφυλων, μεταξύ ενός γκέι, ενός στρέιτ, ενός μπάι, ενός διεμφυλικού και οποιουδήποτε. Αυτό αποδεικνύεται και από το 75% που έβγαλαν τα γκάλοπ, οι δημοσκοπήσεις, πριν από δύο μήνες στις απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών ότι συμφωνούν φυσικά με την πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων προς όλους, ανεξάρτητα από σεξουαλικό ή άλλο προσανατολισμό.

Πρέπει να πούμε, λοιπόν, ότι η ψήφιση σήμερα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης δεν είναι καμιά επανάσταση. Είναι συμμόρφωση –το έχουμε πει πολλές φορές- στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι η υπόθεση Βαλιανάτου, 7/11/2013. Τον βλέπω εκεί τον Γρηγόρη και φαντάζομαι ότι μέσα του θα νιώθει μία έστω μικρή ικανοποίηση, παρά το γεγονός ότι το σύμφωνο συμβίωσης αυτό, έτσι όπως έρχεται εδώ, είναι λειψό, είναι κουτσουρεμένο και εν πάση περιπτώσει πρέπει όλοι μαζί να δούμε με ποιον τρόπο θα το επεκτείνουμε, θα το κάνουμε πραγματικό σύμφωνο συμβίωσης με όρους ισότητας προς όλους.

Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι η χώρα μας είχε καταδικαστεί, διότι ανάμεσα σε δεκαεννιά χώρες που είχαν θεσμοθετήσει στο δίκαιό τους το σύμφωνο συμβίωσης προς όλους, η Ελλάδα και η Λιθουανία ήταν οι μόνες χώρες, οι οποίες έστριψαν δια του αρραβώνος. Και μάλιστα χωρίς την τέλεση και της ερωτικής πράξης. Τι κρίμα!
Λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με ισότητα δικαιώματος.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Με τη ρύθμιση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ναι, κύριε Αθανασίου, έχουμε να κάνουμε με την ισότητα δικαιώματος. Είναι ο πυρήνας, είναι η ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στο κάτω κάτω εμείς οι Έλληνες, υποτίθεται, καυχώμεθα ότι εμείς είμαστε οι γεννήτορες του ευρωπαϊκού πνεύματος. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην Ελλάδα του 2015.

Θέλω να κάνω και ένα μικρό σχόλιο. Δεν κατάλαβα η Νέα Δημοκρατία τι θέση θα πάρει. Λέει ότι αν δεν βγάλετε τις διατάξεις για την τεκνοθεσία και για τον πολιτικό γάμο –που δεν υπάρχουν μέσα σε αυτήν την πρόταση νόμου- δεν θα το ψηφίσει. Και εδώ είναι στρίβειν δια του αρραβώνος, χωρίς την απόλαυση του σεξ.
Λοιπόν, δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος είναι χοντρός, αν είναι αδύνατος, αν είναι ψηλός, αν είναι κοντός, αν είναι στρέιτ, αν είναι γκέι, σημασία έχει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία. Και γι' αυτό, λοιπόν, θέλω να απευθυνθώ στους φίλους μας τους ΑΝΕΛ.
Είναι σε κρεσέντο οι ΑΝΕΛ, σε κρεσέντο. Συναγωνίζονταν, διαγκωνίζονταν τους χρυσαυγίτες ποιος θα βγάλει την πιο ομοφοβική, την πιο ρατσιστική, την πιο μισάνθρωπη κορώνα.

Είπε, λοιπόν, -και θα ξεκινήσω από τα πιο ήπια- η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας για την τεκνοθεσία, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία –λέει- το απαγορεύει. Ας της το πει κάποιος με τρόπο, σιγά-σιγά, όμως, μην πάθει κανένα ίκτερο από τη ζαλάδα της, ότι το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την υιοθεσία επιτρέπει τεκνοθεσία και μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Πώς να το κάνουμε δηλαδή;

Όσο δε για τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον κ. Καμμένο και το εξαπτέρυγό του, τον κ. Κατσίκη, που συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία και με παρεκτρεπόμενες πράξεις, να πούμε ότι έχουν ένα δίκιο. Έχουν ένα δίκιο. Εάν για παράδειγμα ένας γκέι συνευρεθεί ερωτικά με τον κ. Κατσίκη επί τη βάσει της κοινής συναίνεσης, τότε ενδεχομένως ο γκέι να κατηγορηθεί για κτηνοβασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω και δύο κουβέντες για την εκκλησία. Η εκκλησία μάς έδειξε ένα διπλό πρόσωπο, σαν τον θεό Ιανό στη Ρώμη. Είχαμε τον «Μουλά Ομάρ» Καλαβρύτων, ο οποίος με λόγια αγάπης απεδείχθη ένας πρωταθλητής στο φτύσιμο. Έβγαλε τον εσωτερικό του κόσμο προς τα έξω και πήρε το χαρτί της δημοσιότητος. Αλλά σάς θυμίζω ότι είναι αυτός που είχε χαρακτηρίσει «γλυκιά ελπίδα» τη Χρυσή Αυγή. Άρα, δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτά τα λόγια.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Σιατίστης και Σισανίου Παύλος είχε πει, απαντώντας στον «Μουλά Ομάρ» Αμβρόσιο: «Ο λόγος που ακούστηκε από αυτό το ιερωμένο πρόσωπο δεν έχει σχέση με την εκκλησία, γιατί δεν έχει σχέση με τον Χριστό».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, στην επαναδιατύπωση του άρθρου 12, αφήσατε απ' έξω τα φορολογικά δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Για ποιον λόγο; Δεν θα μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Αυτό, να ξέρετε, θα καταπέσει πάλι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γιατί μιμείστε τη Νέα Δημοκρατία στα χειρότερά της;

Επίσης, ο εισηγητής μας, ο εξαίρετος συνάδελφος, ο Βουλευτής Αχαΐας, ο Ιάσων Φωτήλας, κατέθεσε μια τροπολογία. Η πρώτη μορφή της τροπολογίας που καταθέσαμε οι Βουλευτές του Ποταμιού, μέσω του Ιάσωνα Φωτήλα, είχε να κάνει με τη γονική μέριμνα. Ήταν η μεγάλη διατύπωση, η τολμηρή -ας την πούμε- διατύπωση -«σιγά τα ωά»- που είχε διαμορφώσει ο νομικός ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης στην περιφέρεια. Δεν βρήκαμε γόνιμο έδαφος. Δείλιασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσε μετά τη δεύτερη, πιο λάιτ εκδοχή, περί επιμέλειας των παιδιών. Των παιδιών, δηλαδή, που είναι γεννημένα ή έχουν υιοθετηθεί από έναν από τα δύο μέρη του ομόφυλου ζευγαριού στο σύμφωνο συμβίωσης, των παιδιών που έχει ο ένας φυσικός γονέας από πριν αποκτήσει ή υιοθετήσει. Τι θα γίνει το παιδί, αν πεθάνει ο φυσικός γονέας; Ή θα πάει σε καμία γιαγιά ή σε κανένα ίδρυμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ: Κακό είναι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κακό δεν είναι. Αν ήταν να πάει στη γιαγιά, θα πήγαινε από την αρχή στη γιαγιά. Το παιδί πρέπει να μεγαλώνει στο περιβάλλον, αγαπητέ συνάδελφε του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που υπάρχει αγάπη και εκεί που υπάρχει λογική.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς στο Ποτάμι υποστηρίζουμε πλήρη ισότητα δικαιωμάτων. Υποστηρίζουμε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ας ξεκινήσει επιτέλους μια συζήτηση επιστημονική με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς, με όλους όσοι, εν πάση περιπτώσει, έχουν την εμπειρία να μας ανοίξουν τα μάτια. Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ένωση, δηλαδή τον πολιτικό γάμο. Υποστηρίζουμε, βεβαίως, πλήρως το δικαίωμα στον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου. Υποστηρίζουμε βεβαίως -για να φύγω από αυτό το θέμα και να επεκταθώ λίγο- πρακτικά το δικαίωμα της καύσης και της επιλογής του οποιουδήποτε για τη μετά θάνατον συμπεριφορά των οικείων του έναντι του σώματός του και βεβαίως υποστηρίζουμε και την ευθανασία, το δικαίωμα στην ευθανασία. Έχω γράψει και θεατρικό έργο, το οποίο έχει ανέβει στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης πριν από χρόνια, επί δύο-τρεις χρονιές, για το θέμα αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ θετικό ότι το άρθρο 347 του ποινικού κώδικα μας άφησε χρόνους. Ήταν μια γελοιότητα της ελληνικής κοινωνίας, που ευτυχώς την αφήνουμε απ' ό,τι φαίνεται πίσω.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας πω ότι η ελευθερία των επιλογών είναι η βασική αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το να είσαι γκέι είναι υπέροχο πράγμα. Το να είσαι στενόμυαλος, κακόψυχος και Μουλάς Ομάρ τότε εκεί έχουμε πρόβλημα και ελληνικός πολιτισμός δεν τα αντέχει αυτά.
Ευχαριστώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ο κ. Ζουράρις δεν είναι εδώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Θα ήθελα τον λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Επί προσωπικού, για ποιο λόγο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Μα τον ακούσατε τον λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα εξηγήσετε πρώτα τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Ο λόγος είναι ότι εγώ ως εξαπτέρυγο του Καμμένου, αν συνευρεθώ με έναν γκέι, εκείνος λοιπόν θα είναι επί κτηνοβασία, λόγω της συνεύρεσής μας. Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτείτε τον λόγο και να μου δώσετε το δικαίωμα να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Για ένα λεπτό, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στον χώρο της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, θέλω να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ....
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα παρακαλούσα πολύ, αυτό που απευθύνατε μόλις τώρα, να το πάρετε πίσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Με συγχωρείτε πάρα πολύ, επιμένω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας ανακαλώ στην τάξη. Και εφ' όσον ξέρετε τα επί προσωπικού, θα πρέπει να ξέρετε τι έπεται της ανάκλησης εις την τάξη από το Προεδρείο προς τον ομιλούντα Βουλευτή. Σας παρακαλώ πολύ. Θα το ανακαλέσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Αμυρά, ορίστε, για τριάντα δευτερόλεπτα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Βεβαίως.
Θα ήθελα να πω το εξής: Για να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης, κάτι κάνεις καλά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα παρακαλούσα να σβηστούν από τα Πρακτικά οι τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά τον κ. Αμυρά από τον κ. Κατσίκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline