Σάββατο 27 Απριλίου 2024  06:44:42

Από σήμερα η σύγκρουση Κυβέρνησης-Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για τα κλειστά κέντρα. Δεν τον ακολουθούν οι περισσότεροι δήμαρχοι των νησιών. «Είναι επιλογή μονόδρομος», θα προχωρήσουν οπωσδήποτε επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κύριο

Νέα επίθεση Μουτζούρη: «Η κυβέρνηση ασκεί μπούλινγκ στους νησιώτες -Καμία μπουλντόζα τη Δευτέρα».

«Μια ολόκληρη κυβέρνηση ασκεί μπούλινγκ στους νησιώτες» αναφέρει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που δεν θέλησε να βρεθεί κανένα σημείο συνεννόησης και συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Μουτζόυρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι 200.000 Έλληνες ζητούν να παραμείνει η πατρίδα τους ελληνική.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης «εδώ και 4 μέρες ο κ. Μηταράκης έχει διακόψει την επαφή», ενώ στη συνέχεια ζήτησε να γίνει συζήτηση με την κυβέρνηση από μηδενική βάσει και έκανε έκκληση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να παρέμβει.
Στην συνέχεια είπε πως θα εκφράσει τις προτάσεις του μόνο στην κυβέρνηση και όχι δημόσια και επέμεινε «να πάψουν τα κλειστά αυτιά».

Μουτζούρης: Καταστροφικές λύσεις

«Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις», επεσήμανε ο κ. Μουτζούρης, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψουν καμία μπουλντόζα και κανένα έργο να ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα.

Μαργαρίτης Σχοινάς για Μουτζούρη στο προσφυγικό: «Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν»

Σχετικά, με το σχόλιο για μεταφορά των μεταναστών σε βραχονησίδες, ο κ. Μουτζούρης είπε πως δεν μίλησε ποτέ για βραχονησίδες, αντιθέτως ακούστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ ως λύση.
Τέλος, ζήτησε διάλογο σήμερα ή αύριο με την κυβέρνηση για μια ειρηνική εξεύρεση λύσης και όχι με ΜΑΤ. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση μέχρι και αύριο», συμπλήρωσε.

Χατζηδάκης σε Μουτζούρη: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του απάντησε: «Καταλαβαίνω τη φόρτιση, αλλά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».
Τόνισε, μάλιστα ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν λειτουργεί όπως η προηγούμενη καθώς στοχεύει να κάνει τις διαδικασίες γρηγορότερες για τη μεταφορά και την επιστροφή των μεταναστών και τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων.

«Είπαμε ότι θα δώσουμε μια βδομάδα περιθώριο για διάλογο. Δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα κυβέρνησης και περιφέρειας», είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση και η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των περιφερειαρχών.

 ====================================================================«Η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν ανοίξει άλλο κέντρο»
Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, εστίασε και στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, ενώ ήταν οξύς έναντι εκείνων των τοπικών παραγόντων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Θα είμαι ειλικρινής. Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το μέγεθος του θέματος. Όμως, αντιδράσαμε. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρχει άλλο κέντρο

Αιφνιδιαστήκαμε και εμείς από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε: Τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά. Το Λιμενικό Σώμα ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι το 2017 οι αφίξεις ήταν περίπου 33.000 και το 2019 πλησίασαν τις 80.000 και η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και επίσης σύνορα με χαλαρό έως και ανύπαρκτο έλεγχο και δομές σε απελπιστική κατάσταση.
Ξεκαθάρισε ότι τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα».

«Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Κι αν κάποιοι μας κατηγορούν για καθυστέρηση ήταν γιατί θέλαμε να κουβεντιάσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Και ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε για άλλη μια φορά ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό. Και αν σωστά διεκδικούμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης, τότε πρέπει διπλά να την αποδείξουμε μεταξύ μας» υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής και χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών. Κυρίως των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως και όλων των υπολοίπων στην χερσαία Ελλάδα, που οφείλουν να συνδράμουν στη λελογισμένη αποφόρτιση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline