Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  04:48:48

Ιστορική συμφωνία του Νίκου Δένδια με την Ιταλία, σε πλήρη μυστικότητα, και με δύο εθνικές επιτυχίες. Δυνατότητα αιγιαλίτιδας για 12 μίλια, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κύριο

Δυνατότητες για ανάλογες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία. Ισχυροποίηση του ρόλου τη Ελλάδος στη Μεσόγειο. Αναγνώριση της επιτυχίας από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα με δηλώσεις Φ. Γεννηματά και Γ. Κατρούγκαλου.

«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του αναφορικά με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός «Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, σημειώνει πως «ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Προσθέτει ακόμη πως «περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά».

Ο κ. Μητσοτάκης κρίνει πως πρόκειται για «υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας», ενώ κάνει και λόγο για μία «καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας».
«Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) που υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και είναι η πρώτη που υπογράφει η Αθήνα και ως εκ τούτου θεωρείται ιστορικής σημασίας.
Η συμφωνία λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως οριογραμμής της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή συμφωνία η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η εν λόγω συμφωνία επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, εξαπολύοντας πυρά κατά της Άγκυρας για την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίας, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας - Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας

Έπειτα από πολύχρονη διαδικασία συνομιλιών, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Αθήνα είχε κινηθεί αποφασιστικότερα και δεν είχε εμπλακεί στις συνεχείς απαιτήσεις της Ρώμης για την κατοχύρωση των «ιστορικών» αλιευτικών δικαιωμάτων, υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ρώμης.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ανανέωση της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Ρώμη – και πάλι εν μέσω τουρκικών αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας από τους κ. Νίκο Δένδια και Λουϊτζι ντι Μάιο είναι σημαντική διότι ξεμπλοκάρει ένα από τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη και αν δεν είναι μία άψογη συμφωνία, διότι ακολουθεί τις «ατέλειες» εκείνης του 1977, συνιστά ένα πρώτο βήμα ώστε η Αθήνα να μπορέσει να κινηθεί πιο δυναμικά στο πεδίο των οριοθετήσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία – κλειδί θα είναι αυτή με την Αίγυπτο, ακόμη και αν θα πρόκειται περί μερικής και όχι πλήρους οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Αυτή η συμφωνία είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ ώστε να δημιουργηθεί και επί του πεδίου μία διαφορά (dispute) με την Τουρκία σε σχέση με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας πρέπει να κρατήσουμε επίσης το εξής: «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες όπως η συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ. Και βέβαια, όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

Κατρούγκαλος: Θετική εξέλιξη η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για ΑΟΖ

Χαιρετίζει την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας Ιταλίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς την «θετική εξέλιξη». Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά σε δήλωσή της στον ΑLPHA τονίζοντας ότι πρόκειται για συμφωνία μεγάλης αξίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline