Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  00:57:39

Πρόεδρος Ελλήνων Λοιμωξιολόγων Αν. Κοτανίδου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατά πανδημίας: «Eχουμε ήδη εισηγηθεί να απαγορευθούν τα πανηγύρια και οι συνάξεις, μετά τόσα κρούσματα απειθαρχίας». Όμοιες απόψεις από τους κκ Σύψα, Γώγο και άλλα μέλη. Κύριο

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας αναμένεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής θα εισηγηθεί ριζικά μέτρα απαγόρευσης ή μεγάλου περιορισμού από Δημάρχους(αν αυτό είναι δυνατόν να γίνει αυτό) σε πανηγύρια και παρόμοιες ομαδικές συνάξεις «απείθαρχων και ανεύθυνων» Ελλήνων.

Ήταν κατηγορηματική και αποκαλυπτική στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνέντευξη της χθες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, η πρόεδρος των Ελλήνων λοιμωξιολόγων και διευθύντρια ΜΕ στον «Ευαγγελισμό» κ .Αναστασία Κοτανίδου. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν από ημερών εισηγηθεί, με τα πρώτα προκλητικά φαινόμενα, να απαγορευθούν τα ανεύθυνα πανηγύρια ως επικίνδυνα για αναζωπύρωση της πανδημίας με εκατοντάδες κρούσματα(και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο) με τεράστιο κόστος για τη καλή φήμη και τον τουρισμό της Ελλάδος.

Ειδικότερα η κ.Κοτανίδου τόνισε ότι επικρατεί επικίνδυνη χαλάρωση γενικά ( στα θέματα της μάσκας, της αναγκαίας απόστασης, των μη εναγκαλισμών κλπ), ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν τα λαϊκά πανηγύρια με ανθρώπους σε κέφι και ομαδικά διασκεδάζοντες, δήθεν «ελεύθερους», που δεν αυτοπροστατεύονται και είναι κίνδυνος για τους άλλους. Γενικότερα και ότι αυτός ο κλιμακούμενος εσωτερικός κίνδυνος για νέα θύματα, ασθενείς και θανάτους είναι εξίσου σοβαρός με εκείνο των τουριστών. Μάλιστα δεν απέκρυψε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά στη σημερινή σύσκεψη για τα αναγκαία μέτρα στο υπουργείο Υγείας.

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών

Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια είναι ανοικτό.

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα Κορωναιού θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου προ τριών ημερών.
Όπως εξήγησε «έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

Τα πανηγύρια ενέχουν κινδύνους

Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας». «Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδο στο ΘΕΜΑ 104,6.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ' όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα.
Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες συνωστισμού σε γλέντια και πανηγύρια ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κοροναϊού γι' αυτό το λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν.

Άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εφιστά την προσοχή στην πανδημία του κοροναϊού σημειώνοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, ενώ έστειλε και μήνυμα στους δημάρχους εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών.
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο.

Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παγώνη: Να απαγορευτούν τα πανηγύρια

Η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαγορευτούν τα πανηγύρια, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις, τόνισε η πρόεδρος της

«Τα πανηγύρια είναι ωραία, αλλά δεν είναι για αυτή την εποχή. Κανονικά πρέπει να απαγορευτούν. Πανηγύρι με απόσταση δε γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών. «Η Επιτροπή συζητά την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των πανηγυριών στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι έλεγχοι, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

«Είναι αλήθεια ότι πλέον αρχίζουμε να πιεζόμαστε επιδημιολογικά, έχουμε μία μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων παρά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και βεβαίως έχουμε και τα κρούσματα τα σποραδικά τα οποία οφείλονται στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για πολύ μεγάλη πειθαρχία κυρίως από πλευράς πολιτών. Κρατάτε τις αποστάσεις από τους γύρω σας. Εάν έχουμε συγκεντρώσεις και συνωστισμούς, εάν έχουμε φαινόμενα υπερμετάδοσης τότε παίζουμε με τη φωτιά.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline