Κυριακή 28 Απριλίου 2024  14:31:56

Τα μανιτάρια δάσους της επιπόλαιης συλλογής με τον πατέρα του, οδήγησαν 16χρονο στη ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος, μετά από επικίνδυνη-καταστροφική του μόλυνση. Ο κρυφός κίνδυνος. Κύριο

Δεν είναι συχνές αυτές οι μεγάλες συνέπειες από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, που συλλέγονται από τα δάση αλλά αρκετές οι περιπτώσεις δοκιμασίας της υγείας των επιπόλαιων συλλεκτών.

Η συλλογή και κατανάλωση άγριων αυτοφυών μανιταριών από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους. Και αυτή η δυσάρεστη εμπειρία έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές, με τα θύματα να γνωρίζουν ιατρικές περιπέτειες ή και να χάνουν η ζωή τους.
Η διαρκώς αυξανόμενη τάση προς ένα φυσικότερο τρόπο ζωής και διατροφής έχει στρέψει πολλούς συνανθρώπους μας προς τη φύση και την αναζήτηση των ανόθευτων καρπών της, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα άγρια μανιτάρια.

1. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας διάκρισης των φαγώσιμων ειδών από τα δηλητηριώδη.
2. Λανθασμένες είναι οι θεωρίες που λένε ότι τα δηλητηριώδη είδη έχουν οπωσδήποτε πικρή ή καυστική γεύση ή ότι τα είδη που τρώγονται από έντομα, σαλιγκάρια, χελώνες ή άλλα μικρόζωα είναι ακίνδυνα και για τον άνθρωπο.
3. Δεν αληθεύουν επίσης οι δοξασίες ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια μαυρίζουν τα ασημένια κουτάλια που έρχονται σε επαφή μαζί τους κατά το βράσιμο ή ότι πήζουν το γάλα ή το ασπράδι του αυγού
4. Το βράσιμο, η ξήρανση ή η κονσερβοποίηση δεν εξουδετερώνουν τις ισχυρές τοξίνες των θανατηφόρων ειδών.
5. Ο μόνος κανόνας που ισχύει: μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα.
Πλούσια είναι τα ελληνικά μας δάση από τα πολύμορφα και αξιοπερίεργα μανιτάρια! Τα μανιτάρια δεν ανήκουν ούτε στο φυτικό ούτε στο ζωικό βασίλειο, αλλά είναι μύκητες που αποτελούν μια πολυάριθμη ομάδα οργανισμών! Μάλιστα, μετά τα έντομα, έρχονται δεύτερα σε σειρά, ως πολυπληθή είδη του πλανήτη μας!

Τα μανιτάρια προσφέρουν λίγες θερμίδες, μηδέν λιπαρά και μπόλικο νερό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα. Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες σημειώνουν πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού) και ευνοούν την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ

Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Μονάχου, όπου και διεκομίσθη, μοιάζουν αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας του, που παραμένει σταθερή.

Σε μεταμόσχευση ήπατος αναμένεται να υποβληθεί ο μαθητής από το Βαρικό Φλώρινας, ο οποίος δηλητηριάστηκε από κατανάλωση μανιταριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γιατροί στο νοσοκομείο του Μονάχου, όπου και διεκομίσθη-και είναι στο πλευρό του-, μοιάζουν αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας του, που παραμένει σταθερή.

Οι γονείς του 15χρονου ευχαριστούν θερμά για την κινητοποίηση των πολιτών, σημειώνοντας πως έχει ήδη συγκεντρωθεί ικανό ποσό προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας του.

Η ανάρτηση της οικογένειας του μαθητή που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική βοήθεια για τον νεαρό μαθητή από το Βαρικό Φλώρινας. Οι νεότερες πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του και η κατάστασή του είναι σταθερή, ενώ θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η οικογένεια ευχαριστεί το πλήθος κόσμου που συνέβαλε στο να συγκεντρωθεί το ποσό για τη μετακομιδή και κάνει γνωστό ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω οικονομική ενίσχυση».

Πώς κατανάλωσε τα δηλητηριώδη μανιτάρια

Ο νεαρός μαθητής του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας με έντονα σημάδια αδιαθεσίας. Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δείκτες στο αίμα του ήταν αρκετά υψηλοί και αυτό έθεσε σε συναγερμό τους γιατρούς ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών.

Το παιδί εσπευσμένα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με κάτοικο του Βαρικού Φλώρινας που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεαρός με τον πατέρα του και κάποιον φίλο τους από το χωριό μάζεψαν άγρια μανιτάρια από το δάσος, τα οποία στη συνέχεια κατανάλωσαν. Θα μπορούσαν ως επιπόλαιοι να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές στην υγεία τους και οι τρείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline