Τρίτη 30 Απριλίου 2024  15:19:32

Κλείνει πρόωρα και άδοξα η τουριστική περίοδος. Φρούδες οι ελπίδες για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ούτε 4 εκατ. τουρίστες έναντι 31 εκατ. πέρυσι. Έσοδα κοντά στα 4 δις έναντι 18 πέρυσι. Κύριο

Στέρεψαν οι όποιες ροές, λόγω πανδημίας, ακόμα και ηλικιωμένων επισκεπτών όπως παλαιότερα από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία (με απαγορευτική από αύριο για τους τουρίστες της και προσκλητήριο να επιστρέψουν από την Ελλάδα).

-Oι ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν φαίνεται πως για πολλούς ξενοδόχους σβήνουν καθώς οι κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα θα τίθενται εφεξής όσοι επιστρέφουν στην Αγγλία από επτά νησιά της Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, με την εφαρμογή του σχετικού μέτρου να ξεκινάει την προσεχή Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχα μέτρα υιοθέτησε και η Ουαλία, η οποία πλέον θέτει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Κρήτη.

Από την πλευρά της, η Σκωτία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα. Όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, βέβαια, οι τοπικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε παρεμφερή μέτρα.
Σύμφωνα με το «Sky News», πάντως, οι παραπάνω αποφάσεις έχουν προκαλέσει οργή και αλαλούμ στους Βρετανούς τουρίστες, και ιδίως σ' όσους «έκλεισαν» διακοπές την τελευταία στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας το Ηνωμένο Βασίλειο «μετράει» 347.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, καθώς και 41.551 θανάτους. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει καταγράψει συνολικά 11.524 περιστατικά και 284 νεκρούς (σ.σ. στοιχεία Κυριακής 6/9/2020).

Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠOΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δυστυχώς, πρόωρα όπως φαίνεται έρχεται το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για το μήνα Σεπτέμβριο παραμένουν καθηλωμένες όπως αναφέρουν στο MEGA παράγοντές του τουρισμού.
Πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που θα λήξουν άδοξα τη τουριστική σεζόν μη μπορώντας να αντέξουν για ένα ακόμη μήνα τις χαμηλές πληρότητες

Οι πληρότητες, κατά τον Αύγουστο κινήθηκε για πολλούς προορισμούς εντός των προβλέψεων με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 50%
Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει άρδην για το Σεπτέμβριο ενώ όπως αναφέρουν ξενοδόχοι δεν μπορούν να προβλέψουν τη πληρότητα των ξενοδοχείων τους ούτε για την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, τα τοπικά lockdown σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, έσβησαν τις ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν.

Οι εκτιμήσεις, για τα τουριστικά έσοδα φέτος περιορίζονται συνολικά στα 4 δισεκατομμύρια, έναντι 18 πέρυσι. και.
Μεγάλη πτώση της τάξης του 60,4% κατέγραψε η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Αύγουστο, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.

Ομως, την ίδια ώρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αρχίσει να εξελίσσεται διεθνώς, αλλά και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού κλείνουν τη φετινή σεζόν και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Φρούδες οι προσδοκίες για μια σχετικά καλή σεζόν και μάλιστα με παράτασή της και τον Σεπτέμβριο και ίσως τον Οκτώβριο. Αλλά η όποια παράταση της σεζόν θα αφορούσε αυτονόητα μόνο τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που δεν έχουν παιδιά σε σχολεία, οι οποίοι όμως είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων στην πανδημία. Και κάπως έτσι αναμένεται να μείνει και η Αθήνα άδεια από τον τουρισμό city break που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία γεμίζοντας τον αστικό ιστό της Αττικής με καινούργια ξενοδοχεία.

Κλείνουν νωρίς

Ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων (σε σύνολο 10.000) που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της συγκυρίας, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει. Κάποια έχουν ήδη κλείσει και ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι ανακοινώνουν πως θα κατεβάσουν ρολά στα τέλη Αυγούστου. Εξάλλου, Φινλανδία και Νορβηγία επέβαλαν ήδη καραντίνα σε όσους γυρίζουν από την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Έτσι, άρχισαν να κλείνουν οι αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Κάτι που εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών YouGov, που διεξήχθη στις 13-23 Ιουλίου, δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ταξιδιώτες –τρεις από τις πέντε πιο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό– θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους από το να υποστούν καραντίνα επιστρέφοντας, ή ακόμα και από το να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως πλέον επιβάλλεται σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς.

Η έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών που ταξιδεύουν συνήθως στο εξωτερικό θα ακυρώσουν διακοπές εάν χρειάζεται να κάνουν τεστ κατά την άφιξη. Στη Γαλλία, οι μισοί από αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό δήλωσαν ότι θα τις ακυρώσουν αν πρέπει να κάνουν τεστ. Το ίδιο ποσοστό θα ανέβαλε τις διακοπές του εάν έπρεπε να φοράει μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συνιστάται σε κάποια μεγάλα ελληνικά εποχικά ξενοδοχεία. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το κλείσιμο των ξενοδοχείων καθίσταται πλέον μονόδρομος για πολλά εξ αυτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline