Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:25:31

Μαύρες πρωτιές για Αττική χθες. Πάλι 98 μολυσμένοι, 48 στις ΜΕΘ. Δέσμη πυρκαγιών σε Κερατέα, Ανάβυσσο Ν. Μάκρη έως Άγιο Πέτρο. Από την Μόρια οι 408 ασυνόδευτοι και πίεση να έλθουν χιλιάδες στην Αθήνα. Κύριο

Μεγάλη η δοκιμασία πολλών περιοχών της Αττικής.

Δυσάρεστο πισωγύρισμα για την Αττική, παρά κάποιες ανακουφιστικές ημέρες καλών ελπίδων,. Μπαράζ δοκιμασιών χθες ,από το Μεταναστευτικό σε ξαφνική έξαρση στη Λέσβο και τις δέκα πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Αττικής (απόσβλητες όλο το καλοκαίρι...) έως την αναζωπύρωση της πανδημίας. Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 248 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Με νέα δραματική, ανησυχητική πρωτιά της Αττικής.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12080, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2297 (19.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5296 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (23.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3 ακόμα θανάτους, ωστόσο το απόγευμα της Τετάρτης κατέληξε μία 83χρονη γυναίκα στο Τζάνειο και ένας 50χρονος αλλοδαπός, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 295. Η 83χρονη σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από υποκείμενα νοσήματα ενώ δεν είχε διασωληνωθεί.

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα

Από τα 225 εγχώρια κρούσματα, τα 35 συνδέονται με συρροές, ενώ 18 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 98 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 14 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 2 συνδέονται με συρροές
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή , ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 11 συνδέονται με συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 11 συνδέονται με τη συρροή στο ΚΦΠΜ
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στα Καλύβια, μετά τη μεγάλη δοκιμασία της Αττικής από το πρωί της ημέρας. – Εκκενώθηκαν οικισμοί.

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.
Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού με σκοπό την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Σημειώνεται πως η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επεκταθεί σε αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής. Έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί, ενώ δόθηκε ανάλογη εντολή και για την Ανάβυσσο.

Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών λόγω της φωτιάς στη Φέριζα

Προηγήθηκαν οι εκκενώσεις των οικισμών Φέριζα, Ολυμπος, Αγροτική Τράπεζα, Αρης Σαρωνίδας, Αγιασμόθι και Αγιος Παντελεήμονας, ενώ ακολούθησε η Ανάβυσσος. Ακόμη, απομακρύνθηκαν 27 παιδιά από το οικοτροφείο «Αργώ».

Νωρίτερα, υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και στην περιοχή επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και δημιουργούν διάσπαρτες εστίες, ενώ ο δήμαρχος της περιοχής Πέτρος Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

Έως την Κρήτη φτάνει ο καπνός από την πυρκαγιά

Ο καπνός φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και είναι ορατός από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-1, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα που ελήφθη το απόγευμα.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αναμένεται να διατηρηθούν κατά τις επόμενες ώρες στα πέντε έως επτά μποφόρ με κατά τόπους ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του μοντέλου υψηλής ανάλυσης BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Μέριμνα για όσους εκκένωσαν τα σπίτια τους
Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), η οποία βρίσκεται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσει όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline