Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  05:33:48

Σε χαμηλούς τόνους, χωρίς δημοσιότητα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του ως απλός πιστός, στο ένθεο Άγιον Όρος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας. Κύριο

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο 'Αγιον Όρος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εισήλθε στο 'Αγιο Όρος την Πέμπτη και διέμεινε για δύο βραδιές στη μονή Φιλοθέου.

Η Μονή Φιλοθέου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Όσιο Φιλόθεο. Η μονή παλιότερα λεγόταν Μονή Φτέρης. Το Καθολικό χτίστηκε το 1746 πάνω στο παλιό που είχε πέσει και τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η τοιχογράφηση του αποπερατώθηκε το 1752 και του εξωνάρθηκα το 1765. Σε αυτήν την μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, που την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ.
Μέσα στην μονή υπάρχουν 6 παρεκκλήσια και έχει ως εξαρτήματα 12 κελλιά. Στην βιβλιοθήκη της Μονής υπάρχουν 250 χειρόγραφοι κώδικες (οι 54 είναι περγαμηνοί), 2 περγαμηνά ειλητάρια που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κ.α. εδώ μόνασε το 1728- 1760 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Η Μονή Φιλοθέου κατέχει από το έτος 1574 τη δωδέκατη θέση στην ιεραρχία των ιερών μονών.
Λειτουργεί κοινοβιακά από το 1973, με Σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Σήμερα στην Ιερά Μονή Φιλοθέου εγκαταβιώνουν πενήντα πέντε περίπου μοναχοί, ενώ άλλοι δέκα, στα εξαρτήματα της μονής τα οποία είναι κελια και Καθίσματα.

Μονή Ξηροποτάμου
Το μοναστήρι βρίσκεται στη μέση της αθωνικής χερσονήσου και είναι αφιερωμένο στους 40 Μαρτύρους.

Μετά τη διήμερη παραμονή του επισκέφθηκε τη μονή Αγίου Παντελεήμονος, το παραδοσιακή ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους, στο οποίο όπως φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί τριβές για τη διοίκηση και τις καταστάσεις ισορροπίας ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς μοναχούς εκεί.

Αμέσως μετά αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από το 'Άγιο Όρος για την Ουρανούπολη. Ο κ. Μισούστιν παρέδωσε σημαντική ποσότητα υγειονομικών υλικών, μάσκες, απορρυπαντικά, απολυμαντικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, τα οποία έφερε από τη Ρωσία, για να διανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες στους αγιορείτες.
Πριν επισκεφθεί το 'Αγιον Όρος ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί μαζί με τη σύζυγό του γυναικεία μονή σε μετόχι της μονής Φιλοθέου στη Θάσο.

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497
Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στην θέση του σημερινού Παλαιομοναστηρου ή Σκήτη Βογοροδιτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θασσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού.

Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο.

Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεημονα, άρχισε να κτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Τον 18ο αι. η Μονή Αγίου Παντελεήμονος επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875 οπότε και ορίστηκε, οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στην Ρωσική γλώσσα.

Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000. Η τράπεζα κτίστηκε το 1890 και είναι χωριτηκοτητας 1.000 μοναχών. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων.

Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά. Από τους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΛΥΜΙΤΙΔΑΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νεφσκυ.
Εδώ υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα