Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  09:25:17

Η Α. Μέρκελ στηρίζει και συγχωρεί κάθε αθλιότητα του Ερντογάν σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Έντονη η παρέμβασή της στο Συμβούλιο Κορυφής. Αντίθετος πόλος ο Γάλλος πρόεδρος. Νύχτα διαβουλεύσεων με ελληνική-κυπριακή άρνηση. Κύριο

Στην ίδια γραμμή και το ΝΑΤΟ, δηλαδή συγκάλυψης και συγχώρεσης του Ερντογάν για όσα επιθετικά και παράνομα έχει διαπράξει σε Λιβύη, Συρία, Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο (δηλαδή κατά Ελλάδος, Γαλλίας και Κύπρου) και τώρα στην Αρμενία, το ΝΑΤΟ με ανακοίνωση ασόβαρης «συμφωνίας επικοινωνίας».

1.«Το χαβά του» αποθρασυνόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής: «Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος», μετά τις επικοινωνίες του με την Αγ,. Μέρκελ και την διαβεβαίωση της ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Με την Άγκυρα θέλουμε εποικοδομητική σχέση - Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος; της Τουρκίας, έδειξε, με όσα δήλωσε κατά την είσοδό της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος. Μέσα στην συνεδρίαση άνοιξε τα χαρτιά της να μη επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας , όπως έχουν ζητήσει Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες χώρες, αλλά να της δοθεί «μια ακόμη ευκαιρία επανόρθωσης». Κόντρα στις δηλώσεις Μακρόν και τις ομιλίες Μητσοτάκη- Αναστασιάδη που ακολούθησαν.

Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, της oποίας είναι πρόεδρος αυτό το εξάμηνο.. Τακτική που συνέχισε στην εισαγωγική ομιλία της και σε ένα άχρωμο κοινό ανακοινωθέν για την Τουρκία, που υπέβαλε και αρνήθηκαν να δεχθούν Μητσοτάκη και Αναστασιάδης , απαιτώντας ουσιώδεις αλλαγές.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες», δήλωσε η Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε επίσης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τονίζοντας πως στο επίκεντρο βρίσκονται η συνεργασία για την προστασία του κλίματος και την προστασία των επενδύσεων, την οποία θέλουμε να επιταχύνουμε τους επόμενους μήνες, και φυσικά ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

2.Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων(κόκκινο τηλέφωνο)που έχει ξαναγίνει πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια χωρίς σοβαρή αντιμετώπιση από την Τουρκία σε περιπτώσεις κρίσης με την Ελλάδα.

Ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Δημιουργείται ειδική γραμμή σε Αθήνα και Άγκυρα. Τι ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:

«Έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ένας διμερής μηχανισμός αποκλιμάκωσης δημιουργήθηκε την Πέμπτη. Ο μηχανισμός αφορά τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Περιλαμβάνει τη δημιουργία "κόκκινης γραμμής" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα διευκολύνει την αποκλιμάκωση σε αέρα και θάλασσα. Οι τεχνικές συζητήσεις αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπό την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από επαφές υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα και την Τουρκία».

Σε δήλωσή του, ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει: «Καλωσορίζω τη δημιουργία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επετεύχθη δια μέσω της εποικοδομητικής προσέγγισης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χώρες που είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί και χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να διευθετηθεί και η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών».
Η συμφωνία αφορά την εγκατάσταση ασφαλών τηλεφωνικών συνδέσεων/ επικοινωνιών σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ατυχημάτων, παρανοήσεων και παρεξηγήσεων. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη εθνικές γραμμές σε στρατιωτικό επίπεδο που προβλέπονται από τα ΜΟΕ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία (που συνέχισε με την ομιλία του στο Συμβούλιο Κορυφής και όλη τη νύχτα για την αναμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος) έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο Κορυφής. «Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της ΕΕ αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας:

Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τη ΕΕ, εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο αλλά θα πρέπει να το πράξει με συνέπεια και σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline