Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  07:49:00

Επιστολική εθνική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανική Προεδρία, Γαλλία και ευρωσοσιαλιστές για δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Τον αγνόησαν δυστυχώς οι περισσότεροι. Κύριο

Φιλότουρκη υπήρξε τελικά (και μάλιστα επίμονη, όπως αναλύουμε σ' άλλο ρεπορτάζ-ανταπόκριση) η όλη στάση και συμπεριφορά της Α. Μέρκελ.

Υπέρ αναβολής των οικονομικών κυρώσεων και μιας δεύτερης ευκαιρίας συμμόρφωσης του επιθετικού Ερντογάν (που συνέχισε την ίδια τακτική πολεμικής εμπλοκής της Τουρκίας, όπως σε Συρία και Λιβύη) σε πόλεμο κατά της Αρμενίας) τάχθηκαν τελικά και οι αριστεροί Πρωθυπουργοί Πέντρο Σάντσεθ της Ισπανίας και Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας.

Επιστολή εθνικού συναινετικού χαρακτήρα, ενισχυτική σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέστειλε σε ηγέτες και πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε μια σπάνια επίδειξη αλληλεγγύης και ενίσχυσης-θωράκισης΄ για τα εθνικά μας θέματα. Με την επιστολική εθνική του πρωτοβουλία ο Αλ.. Τσίπρας οποία καλεί τη Γερμανική Προεδρία, τη Γαλλία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις απέστειλε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογραμμίζει δε ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική.
Η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον Πθ της Ιταλίας (που στηρίζεται απο προοδευτικές δυνάμεις), τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο τγς ΕΕ κ Τιμμερμανς, τον ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ κΜπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας κ Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).

7.6.2020.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -Με ποιους ξένους ηγέτες κρατά ακόμη επαφή ο Αλέξης Τσίπρας

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει με ποιους ξένους ηγέτες κρατάει ακόμα επαφή.

Τους ηγέτες, κυρίως της Ευρώπης, με τους οποίους κρατάει επαφή ακόμα, αποκάλυψε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε: «Κρατάω µε τον Μακρόν και τη Μέρκελ, αλλά και µε τον Σάντσεθ, τον Αντόνιο Κόστα, τον Κόντε, τον Ζάεφ και τον Ράµα. Μιλάω µε τον Μακρόν όταν βρίσκεται σε κάποια δύσκολη στιγµή η Γαλλία, θα στείλω ένα µήνυµα συµπαράστασης, µιλήσαµε και στο τηλέφωνο».
Ακόμη, επαφή διατηρεί και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουµε ανταλλάξει µηνύµατα τώρα µε την πανδηµία... Έχω διατηρήσει µια φιλική και ανθρώπινη σχέση».

Μάλιστα, σχετικά με όσα κατά καιρούς έχει πει για τη Μέρκελ, απάντησε:
«Η Μέρκελ έχει κρατήσει µια θετική στάση σε κρίσιµες στιγµές σε σχέση µε ακραίους στη Γερµανία. Και το λέω αυτό παρά τη σύγκρουσή µας. Εντούτοις, εγώ δεν θα διστάσω να πω ότι η Ευρώπη διακατέχεται τα τελευταία χρόνια από σοβαρό έλλειµµα ηγεσίας. Νοµίζω ότι κατάφερε µέσα από ισορροπίες να αποφύγει τα χειρότερα για την Ευρώπη. Εχει µια ευκαιρία στο τέλος της θητείας της να αφήσει µια θετικότερη παρακαταθήκη. Είναι κρίσιµο το επόµενο εξάµηνο της γερµανικής προεδρίας, γιατί σε αυτό θα ληφθεί και η απόφαση γι' αυτό το πακέτο, που θα µπορούσε να αναγεννήσει την Ευρώπη, και για την αναθεώρηση του ∆ουβλίνου και ενδεχοµένως για θέµατα που θα µπορούσαν να αναβαθµίσουν και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline