Κυριακή 28 Απριλίου 2024  18:29:30

Η Μάγδα Φύσσα δεν είναι καθόλου «Μάνα Κουράγιο», όπως τη αποκαλούν επιπόλαιοι υμνητές. Η ηρωίδα του Μπ. Μπρέχτ με τον ειρωνικό τίτλο, είναι αδίστακτη, κερδοσκόπος του πολέμου, αδιάφορη για τις δολοφονίες των παιδιών. Κύριο

Μέχρι ο Βασ. Βασιλικός έκανε αυτό το λάθος. Σε εποχή κυριαρχίας των ναζιστών, το 1939, αυτοεξόριστος στη Σουηδία, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αρχίζει να γράφει τη "Μάνα Κουράγιο" με τον υπότιτλο "Ένα χρονικό από τον Τριακονταετή Πόλεμο", εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα του Χανς Γιάκομπ φον Γκρίμελσχαουζεν "Η ζωή της αρχιαπατεώνισσας και αλήτισσας Courasche", που δημοσιεύτηκε το 1670, και βασιζόμενος σε ένα παράδειγμα μιας τσιγγάνας που περιγράφει πώς η λαίλαπα του Τριακονταετούς Πολέμου οδήγησε σε ηθική και υλική εξαθλίωση των λαών.

Ο Μπρεχτ με ειρωνικό τίτλο,επιλέγει τη μορφή της γυρολόγου Άννας Φήρλινγκ, της λεγόμενης "Μάνας Κουράγιο", μόνο ως παράδειγμα για να καυτηριάσει και να ξεσκεπάσει τα αίτια του φρικτού Τριακονταετούς Πολέμου αλλά και κάθε άλλου πολέμου. Με το έργο αυτό ο Μπέρτολτ Μπρεχτ παρουσιάζει ένα κλασικό παράδειγμα της θεωρίας του για το Επικό Θέατρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΝΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ»

-Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.

Επιπλέον, η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά τον στρατό με το κάρο της και ζει παρασιτικά από τον πόλεμο. Με έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης και εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα, παμπόνηρη, σκληρή, αθυρόστομη, η Μάνα Κουράγιο παθαίνει όσα αντέχει και δεν αντέχει άνθρωπος. Δρώντας με γνώμονα το κέρδος, καταλήγει, στο τέλος, να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Η «Μάνα Κουράγιο» έχει ανέβει άλλη μια φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου το 1982 με τη Λίνα Λαμπράκη στον ομώνυμο ρόλο.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Νομίζω ότι η Μάνα Κουράγιο είναι ένα σπουδαίο θεατρικό κείμενο που αφορά το ελληνικό κοινό καθώς αντανακλά τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Έχω την εντύπωση ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα του σήμερα είναι μια Μάνα Κουράγιο. Όπως, εξάλλου, και η Σερβία. Σε πρώτο πλάνο, όμως, δεν βρίσκεται τόσο η ματαιότητα του πολέμου, όσο της απληστίας. Εξάλλου, η απληστία είναι και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κόσμου στον οποίο ζούμε. Σχεδόν τα πάντα συμβαίνουν λόγω της απληστίας. Λόγω των μικρών, εγωιστικών, προσωπικών συμφερόντων μας, χάνουμε μεγάλα, ασύγκριτα πιο πολύτιμα πράγματα. Η Μάνα Κουράγιο χάνει τα παιδιά της. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και ένα άλλο φαινόμενο: η μία γενιά (η γηραιότερη) πούλησε την άλλη (την νεότερη). Τέλος, με απασχολεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν έναν πιο ήρεμο και αξιοπρεπή τόπο για να ζήσουν. Η Μάνα Κουράγιο είναι μια παράσταση που αναφέρεται σε όλα αυτά τα θέματα.

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

Συγκλονιστική η μητέρα Τοπαλούδη για τη Μάγδα Φύσσα: Μάνα κουράγιο, κράτα γερά. Είχε προηγηθεί με ανάλογη δήλωση και ο Βας. Βασιλικός.
Μάνα κουράγιο, κράτα γερά ήταν το μήνυμα της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη στην Μάγδα Φύσσα

Στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα στάθηκε η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένη Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου με αφορμή την απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής, στέλνοντάς της το συγκινητικό μήνυμα ότι "ίσως ο Παύλος και η Ελένη να χαίρονται και να χαμογελούν βλέποντας ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη".
Οι δύο γυναίκες που έγιναν σύμβολα για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν για τη δικαίωση των αδικοχαμένων παιδιών τους, ήρθαν πολύ κοντά όταν η Μάγδα Φύσσα παρευρέθη στη δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένη Τοπαλούδη και στάθηκε στο πλευρό της Κούλας Αρμουτίδου.

Αυτή τη φορά η κ. Αρμουτίδου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Εφετείο όπου διεξαγόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο έστειλε το δικό της μήνυμα συμπαράστασης μιλώντας στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα" στο Star, παροτρύνοντάς την να δείξει κουράγιο και να κρατήσει γερά.

"Μάνα κουράγιο, κράτα γερά"

"Νοερά ήμουν κοντά στη Μάγδα γιατί και εκείνη ήταν κοντά για να μου συμπαρασταθεί στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου και αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ. Είμαστε δύο ομοιοπαθείς μάνες που δολοφόνησαν τα παιδιά μας χέρια βάναυσα και βάρβαρα. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια ψυχική δικαίωση για τη μανούλα, τη Μάγδα τη Φύσσα, αλλά και για εμάς τους χαροκαμένους γονείς αποτελεί μια στιγμιαία ανακούφιση", τόνισε η Κούλα Αρμουτίδου.

"Θα ζούμε μέχρι να πεθάνουμε με αυτόν τον άδικο και άγριο χαμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας θα ζούνε μέσα από τα πρόσωπα των ανθρώπων που μας συμπαραστέκονται. Η εσωτερική μας συντριβή, ο Γολγοθάς στον οποίο μας καταδίκασαν δεν μπορεί να δικαιωθεί με οποιαδήποτε ποινή. Για μένα είναι κι αυτή μια ηρωίδα μάνα. Ο Παύλος και η Ελένη ίσως να χαίρονται, ίσως και να χαμογελούν γιατί βλέπουν ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Αγαπητή μου Μάγδα, μόνο ένα έχω να πω: Μάνα κουράγιο, κράτα γερά", τόνισε στο συγκινητικό της μήνυμα προς την Μάγδα Φύσσα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline