Κυριακή 19 Μαϊου 2024  01:05:05

Εμμ. Μακρόν: «Αύριο Πέμπτη θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων-προκλήσεων». Νέα καταγγελία του Ερντογάν αλλά με νέα διορία συμμόρφωσης. Χωρίς τις οικονομικές κυρώσεις ακόμα... Κύριο

Μητσοτάκης: Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου η τουρκική προκλητικότητα – Θα συζητηθεί την δεύτερη ημέρα, την Πέμπτη. Οι προσδοκίες για σαφή δέσμευση της Ε. Ε. να προβεί σύντομα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο στην επιβολή των οικονομικών κυρώσεων , εάν δεν τερματίσει ο Ερντογκάν την άθλια τακτική του.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν σήμερα Πέμπτη, στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής" ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: "Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων".

Μητσοτάκης: Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου η τουρκική προκλητικότητα – Θα συζητηθεί την δεύτερη ημέρα, την Πέμπτη. Οι προσδοκίες για σαφή δέσμευση της Ε. Ε. να προβεί σύντομα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο στην επιβολή των οικονομικών κυρώσεων , εάν δεν τερματίσει ο Ερντογκάν την άθλια τακτική του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη και αυτό έγινε δεκτό και θα συζητηθεί αύριο.

Την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με φόντο τη νέα έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη και αυτό έγινε δεκτό και θα συζητηθεί αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας η οποία όπως πρόσθεσε φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. «Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας ότι «εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να λάβουμε μέτρα τοπικού χαρακτήρα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα από Παρίσι και Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν στην Τουρκία προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.
«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη», ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την Ε.Ε., ανέφερε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Στ. Πέτσας: Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση

Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της.
Όπως είπε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. «Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή» πρόσθεσε.

Ν. Δένδιας: Η χώρα δεν εκφοβίζεται

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεών του με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι «διαπίστωσα, για μία ακόμα φορά, την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων».
Διαμήνυσε δε ότι «η χώρα μας δεν εκφοβίζεται. Πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση».

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ελλάδα τα πάει καλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες αλλά θα χρειαστεί εφαρμογή των μέτρων που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί. Εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική μεσόγειο γιατί δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο κ. Μισέλ. Θα συζητηθεί αύριο, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.
Η Τουρκία είναι συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να δείξει η ΕΕ ως προς ην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ίδια προκειμένου η Τουρκία να έχει τις ανάλογες συνέπειες εφόσον συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά»

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ

Τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας εξέφρασαν από την πλευρά τους οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα