Σάββατο 18 Μαϊου 2024  06:37:03

Σημαντική δήλωση στήριξης της Ρωσίας για τα δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο. Ρωσική πρεσβεία: «Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια». Αγνοεί τη απειλή της Τουρκίας περί casus belli εάν επεκτείνουμε σε 12 μίλια τα σημερινά 6 μίλια Κύριο

Δήλωση, που εντάσσεται σε ένα κλίμα βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα (που είχαν παγώσει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών) και αποστασιοποίησης από την Τουρκία, που μεγάλωσε με την πρόσφατη διαπάλη τους στον πόλεμο της Αρμενίας.

Παράλληλα με την σημαντική ανακοίνωση αυτή, διαψεύδεται ο ισχυρισμός, ακόμα και « έγκυρων» αναλυτών και ειδικών διεθνολόγων, ότι τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων (όπως πλέον στο Ιόνιο, με τη συμφωνία με την Ιταλία) σε 12 μίλια θα μεταβάλλει το Σιγαλιο σε ελληνική λίμνη και θα γνωρίσει την πρόθεση της Ρωσίας για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων της..

Θέση υπέρ του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε επέκταση των εθνικών χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, πήρε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Με ανάρτησή της στο twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας σημειώνει ότι θεωρεί το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς δικαίου καθεστώτος των θαλασσών και σημειώνει ότι προβλέπεται ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», σημειώνει σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία και προσθέτει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση.

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020

13.9.2020.Ρωσική πρεσβεία: «Ανοησίες» οι δηλώσεις Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, «ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται «Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».

«Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», καταλήγει η ρωσική πρεσβεία.
Επισημαίνεται πως ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, τόνισε πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και πως τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.

«Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline