Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  22:11:17

Με καθυστερημένα ανακλαστικά, διορθώνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των παμφάγων Super Markets. Τα «διαρκή αγαθά» ένδυσης, υπόδησης, οικιακά, ηλεκτρονικά που απαγορεύεται να πωλούν από σήμερα. Κύριο

Μετά τις διορθωτικές αποφάσεις αυτές του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη αναμένεται να ακολουθήσουν εκείνες για σταδιακή, προσεκτική λειτουργία των καταστημάτων αυτών για πωλήσεις με προφυλάξεις ή για αποστολή-πώληση συστημένων ειδών σε πελάτες.

Συνολικά θέμα που μέχρι τώρα, με τον αδέξιο και άδικο χειρισμό του, πανελλήνιου ενδιαφέροντος και οργής με μεγάλο κόστος για την Κυβέρνηση, όπως επισημάναμε και προειδοποιήσαμε από το περασμένο Σάββατο και Κυριακή με πρωτοσέλιδο αναλυτικό δημοσίευμα μας, που επισυνάπτεται στο τέλος..

Την αναλυτική λίστα με τα προϊόντα που θα πάψουν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι νέοι περιορισμοί για τα σούπερ μάρκετ αφορούν σε βιομηχανικά είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης και στοχεύουν στη διασφάλιση της ισορροπίας και των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνει:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά. Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά».

-Η λίστα με τα προϊόντα που παύουν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B' 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
-εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
-χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
-ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
-έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
-βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
-παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
-ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
-υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

TO ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΌ, ΑΠΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΌΛΟ ΘΕΜΑ, ΑΠΌ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

Δυσφορούν πανελλήνια, καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα supermarkets. Αυτά θα είναι ανοιχτά, ενώ τα μαγαζιά τους κλείνουν από τη Δευτέρα. Ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, φωτιστικά, είδη σπορ, είδη κουζίνας, τεχνολογικά, χαλιά, βιβλία κ.α.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews

Κι όμως στην στη Γαλλία, ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της κάπως ίσης μεταχείρισης και της κατάργησης αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού και της συρρίκνωσης δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, απαγορεύεται η πώληση «μη απαραίτητων» προϊόντων, όπως βιβλίων, ρούχων και καλλυντικών κατά την περίοδο του lockdown, στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία, ήδη εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Με απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, απαγορεύεται η πώληση «μη απαραίτητων» προϊόντων, όπως βιβλίων, ρούχων και καλλυντικών κατά την περίοδο του lockdown, στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας.

Όπως επισημαίνει-και έχει δίκαιο-, σχεδόν καταγγέλλει η ΕΣΕΕ, η πώληση διαρκών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα δεκάδες χιλιάδες καταστήματα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναγκάζονται να μείνουν κλειστά κατά την περίοδο του lockdown.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μη πώληση διαρκών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, που θα παραμείνουν ανοιχτά παρά το lockdown, ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Όπως τονίζει, η πώληση των αναρίθμητων διαρκών προϊόντων που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, έπιπλα, είδη τεχνολογίας, ρούχα κάθε είδους , βιβλία και πολλά άλλα αντικείμενα του λιανεμπορίου, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή, θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που θα κατεβάσουν αναγκαστικά ρολά, λόγω του lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Για να αποτραπούν φαινόμενα «κανιβαλισμού» ενός κλάδου σε βάρος ενός άλλου και των ισχυρών του εμπορίου σε βάρος των μικρών και ευάλωτων, είναι απολύτως επίκαιρη, ισορροπημένη και δίκαιη η πρόταση της ΕΣΕΕ προς το υπουργείο Ανάπτυξης, να παρέμβει και με απόφασή του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, από το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου και έως το πέρας του lockdown» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, υπογραμμίζοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση, η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και «ανταγωνιστής» του λιανικού εμπορίου».

Με την επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η ΕΣΕΕ μεταφέρει το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν μόνο τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline