Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  02:41:57

Η Αν. Μέρκελ απαισιόδοξη για σύντομη κανονικότητα στη χώρα της και γενικότερα μέχρι τις Γιορτές. Γερμανία- και Αυστρία ετοιμάζονται για νέα απαγορευτικά μέτρα και για δοκιμασία μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο. Κύριο

Καγκελάριος Μέρκελ: «Ο κορωνοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη». Στην ίδια γραμμή με ανάλογες δηλώσεις όλοι οι υπουργοί.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι αφιερωμένο και το νέο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε εκ νέου «μεγάλη προσοχή» από τους πολίτες, χωρίς να δώσει ελπίδες για σύντομη χαλάρωση των περιορισμών. Οι υπουργοί της, με πρώτους τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας στην ίδια απαισιόδοξη γραμμή ομίλησαν για αρκετούς μήνες υπομονής, οι οποίοι θα χρειασθούν έως την κανονικότητα, με βέβαιη την περίπτωση πως οι Γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους θα τις ζήσουν με περιορισμούς πολλούς.

«Ο χειμώνας μπροστά μας θα είναι πολύ απαιτητικός για όλους μας. Ο κορωνοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης που θα έχει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για αυστηροποίηση του μέχρι τώρα «μερικού lockdown».

Στο καθιερωμένο μήνυμά της, η καγκελάριος επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι «δεν μπορούμε να συναντιόμαστε χωρίς να ανησυχούμε», ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχει η τεχνολογία, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, «δεν αποτελούν υποκατάστατο της προσωπικής συνάντησης».

Σε καθολικό lockdown «μπαίνει» και η Αυστρία

Λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού νέων λοιμώξεων, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς, που οδηγούν από το «μερικό lockdown» –το οποίο ισχύει ήδη στην Αυστρία από την 3η Νοεμβρίου– σε ένα «ολικό lockdown», το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Δευτέρας προς Τρίτη, 17 Νοεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το νέο lockdown, που θυμίζει εκείνο της περασμένης άνοιξης, προβλέπει σε γενικές γραμμές, επέκταση σε όλο το εικοσιτετράωρο των περιορισμών εξόδου –που έως τώρα ίσχυαν από τις 20.00 μέχρι τις 6.00– και το κλείσιμο των καταστημάτων, από το οποίο εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών, περίπτερα, τράπεζες και ταχυδρομεία, ενώ κλείνουν επίσης τα σχολεία.
Επειδή οι αριθμοί δεν υποχωρούν με το ισχύον «μερικό lockdown», καθίσταται αναγκαία μία σκλήρυνση των μέτρων, ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του 77% των νέων λοιμώξεων, και για τον λόγο αυτό το δεύτερο lockdown είναι «το αξιόπιστο μέσο που θα λειτουργήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινωνικές επαφές είναι πλέον σαφώς ρυθμισμένες, που σημαίνει ότι, πέραν των μελών του ίδιου νοικοκυριού, μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο τον σύντροφο του, «μεμονωμένους στενούς» συγγενείς ή «μεμονωμένα σημαντικά πρόσωπα αναφοράς», ενώ κατά τη διάρκεια του lockdown, άνθρωποι που ζουν μόνοι τους θα πρέπει να ορίσουν ένα πρόσωπο με το οποίο θα παραμένουν σε επαφή.
Απευθύνοντας έκκληση, να γίνονται συναντήσεις κατά το δυνατόν μόνο με ένα πρόσωπο, τόνισε ότι «κάθε κοινωνική επαφή είναι και κατά μία πολύ, και μόνον έτσι μπορούν να σωθούν τα Χριστούγεννα και ο χρόνος πριν από αυτά».

Τα σχολεία θα μεταβούν, όπως είπε, σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση έως τις 6 Δεκεμβρίου και θα υπάρχει μόνο φροντίδα (και κανένα μάθημα) στα σχολεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά σε όσους τα χρειάζονται», δήλωσε από την πλευρά του και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, αναφέροντας πως πολλοί θα κάνουν χρήση, και αυτό είναι απαραίτητο για εκείνους, οι οποίοι εργάζονται σε ζωτικούς τομείς, ενώ τα παιδιά θα στηριχθούν στη μάθηση.

Η στενότητα ενός lockdown μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικές επιβαρύνσεις και ένταση εντός των οικογενειών, ανέφερε ο αντικαγκελάριος και απεύθυνε έκκληση να γίνει χρήση των προσφορών για την αποφυγή αντιπαραθέσεων.
Επίσης, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα παιδικής μέριμνας τόσο στα σχολεία όσο και στα νηπιαγωγεία, τονίζοντας πως στις 7 Δεκεμβρίου, τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το εμπόριο θα ανοίξουν εκ νέου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline