Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  18:15:02

Με πολλή αρνητική αντιμετώπιση η δημόσια ζητιανιά της 62χρονης Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Πώς χάθηκε μια περιουσία μεγάλης αξίας. Τα μεγάλα έσοδα εκατομμυρίων. Κύριο

Τα προβλήματα διαχείρισης υψηλών εσόδων και μουσικών ποσοστών από πολλών ετών και η κατάληξη εκπτώχευσης.

Τα χρήματα βρέθηκαν να εξοφληθούν οι καθυστερημένοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ για το εξοχικό στο Βραχάτι και ο Μίκης Θεοδωράκης σε μεγάλη ηλικία πλέον φέρεται να πικράθηκε με το εγχείρημα αυτό της κόρης του. Δεν είναι το πρώτο δημόσιο ατόπημα , μακάρι να είναι το τελευταίο λένε στενοί συνεργάτες και φίλοι του μεγάλου συνθέτη, οι οποίοι γνώρισαν τη Μαργαρίτα ως αγαπημένη θυγατέρα αλλά ως σύνθετο πρόβλημα. Όπως η διαχείριση των τελευταίων χρόνων απότις μουσικές εκδηλώσεις και ποσοστά, που έγιναν κάθε χρόνο το ένα εκατομμύριο ευρώ και περισσότερα ακόμα, λένε.

Αλήθεια Μαργαρίτα, ρωτάνε άλλοι στο Διαδίκτυο. δεν έκανες φέτος τις 45 συναυλίες για τα 95χρονα του πατέρα σου και καταστράφηκες οικονομικά; Κι συνεχίζουν :

«..Αυτή είναι η πρώτη απορία μου και για να μη γελιόμαστε, με αυτό το μήνυμα βοήθειας που εξέπεμψε στο facebook, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για το ότι πεινάει, κρυώνει και δεν έχει ένα σεντ και ο πιο άσχετος θα σκεφτεί τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε το όνομά της ούτε την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη και είναι χωρίς δουλειά από το Μάρτιο. Εννοώ τους καλλιτέχνες».

Επίσης, λένε, ακόμα και ο εντελώς άσχετος θα σκεφτεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης μόνο φτωχός συνθέτης δε μπορεί να θεωρηθεί, αλλά ας μη κάνουμε την εφορία. Και κανένας, μα κανένας δε θα πιστέψει ότι τον Μίκη Θεοδωράκη τον συντηρεί η κόρη του. Γιατί αν αυτό έχει συμβεί, που δε συμβαίνει, κάτι λάθος πάει στη διαχείριση αυτής της οικογένειας και τα λεφτά κάνουν φτερά.

Γιατί η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μπορεί να είναι σε απόγνωση αλλά θα έπρεπε να σέβεται το όνομα που τελικά όλα αυτά τα χρόνια της δίνει ψωμί και τον πατέρα της που την έχει τόσα χρόνια κοντά του να διαχειρίζεται -όπως διαχειρίζεται- αυτό που αποκαλούμε έσοδο.

Η υλική και η άυλη κληρονομιά

Πέρα όμως από το έσοδο, τις σπατάλες την καθόλου καλή διαχείριση, ιδιοκτησίες που πουλήθηκαν και έγιναν τα λεφτά "καπνός" ή χάθηκαν σε μια "ζαριά" της τύχης, οι κληρονόμοι καλούνται να διαχειριστούν την άυλη αξία του ονόματος που είναι πιο βαριά και πιο επώδυνη από την περιουσία. Και πολλές φορές δε τα καταφέρνουν. Γιατί όταν καλείσαι να διαχειριστείς, πάθη, λάθη, και αστοχίες πρέπει να πάνε πίσω. Ο κόσμος, -αν διαβάσετε τα σχόλια στην ανάρτησή της θα το καταλάβετε-, θύμωσε πολύ με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη γιατί αυτή η έκκληση έχει μια δόση φτήνιας.

Εδώ πρόκειται όμως και για διαχείριση μιας περιουσίας υλικής, με έσοδα εκατομμυρίων. Δεν είναι μόνο τα πνευματικά δικαιώματα, είναι οι επί σειρά ετών συναυλίες και περιοδείες που πληρωνόντουσαν την ίδια στιγμή, είναι τα ακίνητα ακόμα και αυτό του Παρισιού που πουλήθηκε πριν από λίγα χρόνια για εκατομμύρια, δεν είναι η οικογένεια Θεοδωράκη μια οικογένεια χωρίς χρήματα και οι γονείς της μόνο σπάταλοι δεν ήταν.

Τα σχόλια στο προφίλ της είναι απογοητευτικά. Ντροπιαστικά για εκείνη και τον πατέρα της. Όπως η ίδια γράφει στην έκκλησή της αυτή τη στιγμή ζει με τη βοήθεια φίλων και φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι της. Η μεγάλη αγωνία της είναι τι θα γίνουν οι 35 γάτες και τα 22 σκυλιά, τα οποία έχει μαζέψει και δεν μπορεί πλέον να φροντίσει. Το ρεύμα επανήλθε για κοινωνικούς λόγους μέσω της ΔΕΗ, αλλά αυτή η δημοσίευση είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά

Αυτή η δημοσίευση αποκαλύπτει άλλα προβλήματα. Οι γονείς της είναι ηλικιωμένοι και άρρωστοι και δε μπορούν πλέον να τη φροντίσουν ούτε να την προστατεύσουν. Η Μαργαρίτα έχει τέσσερα παιδιά, άντρες πια, δεν είναι ένας άνθρωπος μόνος. Ας το πούμε πιο απλά. Είναι αδικαιολόγητη, αλλά δεν έχει εδώ και χρόνια συναίσθηση των πράξεών της και αληθινά χρειάζεται βοήθεια. Όχι από τον κόσμο που θα της δώσει φαΐ για τις γάτες, φαΐ για εκείνη ή λίγα χρήματα. Έχει ανάγκη από σοβαρή υποστήριξη. Και ας τη δούμε και ανεξάρτητα από την οικογένεια, τον πατέρα της και το όνομά του, δεν έχουν καμία σημασία στην περίπτωσή της γιατί δε μπορεί να τα σεβαστεί, να σταθεί όπως πρέπει στο ύψος των περιστάσεων.
Όλα αυτά καθόλου όμως δεν "αγιάζουν" την περίπτωσή της.

Έχει μεγάλο δίκιο η Έλενα Ακρίτα που θύμωσε πολύ με τις δηλώσεις της Μαργαρίτας και έγραψε: "Ψεύδεται όταν λέει πως αυτή πληρώνει την περίθαλψη του Μίκη. Ο Θεοδωράκης και το ταλέντο του πλήρωνε πάντα για όλους και για όλα. Από τα χρήματα που κέρδισε θα μπορούσαν να ζήσουν γενιές μετά από αυτόν. Αν αυτό δεν συμβαίνει πια, ας αναρωτηθούμε το γιατί".

Η επιλογή της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να δημοσιοποιήσει, σε δραματικό τόνο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει προκαλέσει, ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Τα περισσότερα αρνητικά. Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, που ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες στην Πολιτεία για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι το εξής: Μιλά αποκλειστικά για τον εαυτό της ή εκπροσωπεί όλη της την οικογένεια όπως εμμέσως αφήνει να εννοηθεί;

Στην ανάρτηση – κραυγή βοήθειας που ανάρτησε στο Facebook αναφέρεται, σε πρώτο πρόσωπο, στο σπίτι της το οποίο κινδυνεύει να χάσει, τα πολυάριθμα ζώα που φιλοξενεί τα οποία δεν μπορεί πλέον να ταΐσει, στο φαγητό και το ζεστό νερό που δεν υπάρχουν. Και αυτή είναι, αναμφισβήτητα, μια κατάσταση θλιβερή για οποιονδήποτε άνθρωπο. Στο τέλος της ανάρτησής της, ωστόσο, χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό: «Δεν έχουμε απολύτως τίποτα! Ούτε ένα σεντ....Τίποτα απολύτως τίποτα! Ζητάμε κάποια βοήθεια!». Ποιούς άραγε εκπροσωπεί αυτός ο πληθυντικός; Ουδείς γνωρίζει...

Το μόνο σίγουρο είναι, για τους καλά γνωρίζοντες τουλάχιστον, πως ο Μίκης Θεοδωράκης, σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του, δεν καταδέχτηκε να ζητήσει ποτέ τίποτα. Ούτε χρήματα, ούτε χάρες. Το μόνο που εκφράζει κατά καιρούς, κι αυτό ως βαθιά επιθυμία, είναι να ακούγονται τα έργα του, να παίζονται σε συναυλίες, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Κι αυτό, όχι για να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στον πάγο την τελευταία τριετία, αλλά επειδή επιθυμεί βαθιά τα έργα του να περάσουν στις επόμενες γενιές μιας και κρύβουν μέσα τους πολύτιμα μαθήματα ζωής και ιστορίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ανέκαθεν ένας καλός και υποστηρικτικός πατέρας που έκανε τα πάντα για να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του. Φρόντιζε να τα έχει συνέχεια κοντά του, στα ταξίδια, στις συναυλίες, ακόμη και στις εξορίες. Μέχρι και σήμερα, στην προχωρημένη ηλικία που βρίσκεται, έχει την έννοια τους, αγωνιά για την εξέλιξη της ζωής τους.

--------Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μας έχει χαρίσει "μνημειώδη" κείμενα, εκεί φαίνεται και η προσωπικότητά της. Και εκεί φαίνεται η αδυναμία του ανθρώπου να διαχειριστεί οτιδήποτε. Κυρίως να ξεχωρίσει το δημόσιο από το ιδιωτικό. Από την πτώση της σε ένα πηγάδι κοντά στο σπίτι τους στο Βραχάτι, και τις περιγραφές για το πως σφήνωσε (και πως ξεσφήνωσε) μέχρι τις φωτογραφίες με τον πατέρα της και τα κεντήματά της, με τις αναρτήσεις για τους χορούς της, τις καταγγελίες της, τον τρόπο που βγάζει οικογενειακές ιστορίες στα φόρα, χωρίς καμία σκέψη.

akrita9

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline