Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  16:07:37

«Ερχόμαστε»... Ο Αλ. Τσίπρας με σύνδρομο ρεβάνς- νέας εξουσίας, τύπου Πολάκη, προεξοφλεί σύντομη επάνοδο στην εξουσία. Καλεί τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να...προετοιμασθούν. Κύριο

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση στη Βουλή, μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας: Είστε σε βέρτιγκο και σε φάση αποδρομής.

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, μετά εκείνη στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομία, και προβλέψεις ότι η Κυβέρνηση αποχωρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάρχεται στην εξουσία. διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «δραματική» την κατάσταση που βιώνουμε και συνέχισε λέγοντας πως αυτή «έχει βγει εκτός ελέγχου ιδιαίτερα σε νοσοκομειακές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα».
«Δίνετε την αίσθηση πως βρίσκεστε σε βέρτιγκο, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και το περιβάλλον» είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τους κατηγόρησε για επιμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσία. «Βαπτίζετε το κρέας-ψάρι, ανακοινώνετε ξανά και ξανά μέτρα που έχετε ανακοινώσει, ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της οδυνηρής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας, ούτε Μωυσής, ούτε 'Αη Γιώργης, δεν σας ζητήσαμε να σκοτώσετε τον ιό, το ελάχιστο που σας ζητάμε είναι να μη σκοτώνετε την κοινή λογική, να μην νομίζετε εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους, να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνει η χώρα» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μην εμφανίζονται στα κανάλια οι υπουργοί «και να πανηγυρίζουν γιατί υπάρχουν άλλες χώρες που πεθαίνουν περισσότεροι». «Χρειάζεται στοιχειώδης ταπεινότητα και ενσυναίσθηση, όχι να λέει ο πιο κοντινός υπουργός σας ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς» πρόσθεσε και συνέχισε επικρίνοντας τον πρωθυπουργό, για την εξαγγελία που αφορούσε στους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ. «Ποιον κοροϊδεύετε; Δεν το είχατε ανακοινώσει αυτό πριν από έναν μήνα και σας κατηγορήσαμε για "πολύ λίγο, πολύ αργά";», είπε.

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ταλανίζουν χρόνια το ΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος, γιατί τώρα δεν υπάρχει τρόικα πάνω απ' το κεφάλι της κυβέρνησης». Σημείωσε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το κάνει οφείλεται σε «ιδεοληψία», στην «εγγενή ιδεολογική αντίθεσή της με το ΕΣΥ».

Για τις επιχειρήσεις είπε ότι ενώ η κυβέρνηση μιλά για 24 δισ., «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εκταμιευθεί 6,7 δισ. εκ των οποίων τα 3,1 ήταν δάνεια». «Αν η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άκουσαν σήμερα τον πρωθυπουργό θα βράζουν από θυμό ή θα θεωρούν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι προβλέπει 3,6 δισ περισσότερους φόρους σε αυτούς που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Τους λέτε ότι παίρνουν ζεστό χρήμα απ' τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» επεσήμανε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα στη Βουλή τροπολογίες «για την ουσιαστική ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη».

Τσίπρας σε βουλευτές και στελέχη: Ανίκανη η κυβέρνηση

Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Όταν, λοιπόν, τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτυπώντας παράλληλα και ένα καμπανάκι στους βουλευτές του για την ανάγκη τερματισμού της εσωστρέφειας. Υποστήριξε, ουσιαστικά, πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ξεκινάει μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς θα φανεί η ολιγωρία που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι συνέπειες της πανδημίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Για άλλη μία φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε τη βούληση του κόμματος να «κλείσει το μάτι» στη μικρομεσαία και στη μεσαία τάξη.

Για να δείξει το μέγεθος του συναγερμού στον οποίο έχει τεθεί το κόμμα, προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κομματικές πηγές το χαρακτήριζαν σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη» και σημείωναν, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, ότι θα περιλαμβάνει ένα πλάνο για την ανασύσταση του εθνικού συστήματος υγείας με 15.000 μόνιμες προσλήψεις, με γενναίες αυξήσεις μισθών και αυξημένες δαπάνες από τον προϋπολογισμό, που θα φτάνουν στο 7% του ΑΕΠ.

Ανεβάζοντας τους τόνους και κάνοντας σαφές σε κάθε βουλευτή πως ο «μήνας του μέλιτος» έχει προ πολλού τελειώσει για το Μαξίμου, ο τέως πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική». Επανέλαβε το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ν.Δ. θεωρεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα βαρίδι, που όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθειά τους, όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. αρκετοί βουλευτές, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ένταση και να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Παύλος Πολάκης ζήτησε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιπτώσεις «κατώτερη των περιστάσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνοντας τον Ανδρέα Ξανθό, επεσήμανε πως ήταν λάθος η αναφορά πως «και εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα».

Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Ολγα Γεροβασίλη στις εισηγήσεις τους, η πλειοψηφία αναγνώρισε πως χρειάζεται χρόνος και δεν ωφελεί η ρητορική που περιθωριοποιεί το κόμμα. «Εποικοδομητικά και σκληρά όπου χρειάζεται», συμφώνησαν σχεδόν όλοι. Επικρότησαν τον προγραμματικό λόγο που έχει προκριθεί ζητώντας να δοθεί έμφαση στη στήριξη της κοινωνίας και του υγειονομικού προσωπικού.
Τέλος, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα στο σημείο της δήλωσής του στην ΕΡΤ που τόνισε πως «εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό 45%-50%».

Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως «πραγματικά δεν ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους». Απαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για αλλοίωση της απάντησής του και διευκρίνισε πως στην αρχή ξεκαθάρισε ότι «θα ήθελα να έχουμε 5.000 ΜΕΘ», συμπληρώνοντας, όμως, πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μη γεμίσουν οι Εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline