Κυριακή 14 Ιουλίου 2024  10:57:14

ΠΟΥ: Μείνετε σπίτι στις γιορτές, δεν αξίζει το ρίσκο

«Καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των γιορτών, η μετάδοση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και εξαπλωμένη» αναφέρει ο δρ. Χανς Κλούγκε.


Δραματική έκκληση ενόψει των γιορτών απευθύνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη καλώντας τους πολίτες να μείνουν σπίτι καθώς «δεν αξίζει το ρίσκο» να κολλήσουν κορωνοϊό.

Τόνισε επίσης πως παραμένει μια απόσταση μεταξύ όσων επιτρέπουν οι αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες και όσων πρέπει να κάνουν οι πολίτες.
«Καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των γιορτών, η μετάδοση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει έντονη και εξαπλωμένη», επεσήμανε σε δήλωσή του ο δρ. Χανς Κλούγκε, σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί σχεδόν 23 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη. Παράλληλα, επισημαίνει, οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

«Την ώρα που οικογένειες συζητούν πώς θα περάσουν τις γιορτές, έχω να κάνω μία τελική έκκληση», αναφέρει στη δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι παραμένει η διαφορά «ανάμεσα σε αυτό που σας επιτρέπουν οι αρχές να κάνετε και σε αυτό που θα έπρεπε να πράξετε».
«Το ασφαλέστερο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνετε σπίτι», τονίζει ο αξιωματούχος του ΠΟΥ και ενόψει των γιορτών θέλει να στείλει ένα τριπλό μήνυμα στους πολίτες:

«Αναγνωρίστε ότι, ακόμη κι αν είστε χωριστά από τους αγαπημένους σας, δεν είστε μόνοι. Αναζωπυρώστε το συλλογικό πνεύμα με το οποίο τα βγάλαμε πέρα σε αυτή την κρίση: επικοινωνήστε, συνδεθείτε, στηρίξτε. Να θυμάστε ότι το πιο ασφαλές πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι».

Το μήνυμα του

Ενόψει των γιορτών ο δρ. Χανς Κλούγκε δίνει τρία βασικά μηνύματα:

• Αναγνωρίστε πως ακόμα και μακριά από τους αγαπημένους σας, δεν είστε μόνοι
• Επαναδιοργανώστε το συλλογικό πνεύμα: επικοινωνήστε και υποστηρίξτε
• Να θυμάστε ότι το ασφαλέστερο πράγμα είναι να μείνετε στο σπίτι.

Ο Κλούγκε έδωσε και μια προσωπική νότα στη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «η οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονιών μου, κι εγώ πήραμε τη δύσκολη απόφαση να περάσουμε χωριστά τις γιορτές και στο σπίτι».

Στη δήλωσή του, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ έκανε και αναλυτική αναφορά στην ενισχυόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, που προκάλεσε η πανδημία. «Από τα άγχη για τη μετάδοση του ιού, τον ψυχολογικό αντίκτυπο των lockdown και της αυτοαπομόνωσης, μέχρι τις συνέπειες της ανεργίας, των οικονομικών προβλημάτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμος και εκτεταμένος», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Έχουμε λίγους ακόμη μήνες θυσιών μπροστά μας και μπορούμε να φερθούμε τώρα με έναν τρόπο με τον οποίο θα είμαστε συλλογικά υπερήφανοι. Όταν θα κοιτάμε πίσω σε αυτές τις άνευ προηγουμένου εποχές, ελπίζω ότι όλοι θα αισθανόμαστε ότι ενεργήσαμε με ανθρωπιά για να προστατεύσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline